Deel dit artikel
-

Start bouw van platform voor data-uitwisseling in de zorg

Het regionale samenwerkingsverband e/MTIC gaat deze maand starten met de bouw van een platform waarop voor het eerst medische gegevens van verschillende soorten instellingen in de gezondheidszorg veilig en anoniem kunnen worden gedeeld, zoals tussen ziekenhuizen, universiteiten en bedrijfsleven.

Na jarenlange voorbereidingen moet het Health Data Portal (HDP) medio volgend jaar gereed zijn op regionale schaal.

In de medische en wetenschappelijke wereld groeit de vraag naar een systeem dat de uitwisseling van data tussen verschillende instellingen op een veilige en eenvoudige manier mogelijk maakt. Waar data-uitwisseling binnen een enkele instelling, zoals een ziekenhuis, vaak goed is vastgelegd, ontbreekt momenteel in de praktijk een systeem om dat tussen verschillende instellingen te doen, zoals tussen ziekenhuizen en universiteiten.

e/MTIC – een groot regionaal samenwerkingsverband op het gebied van medische technologie tussen de TU/e, Philips, Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en het Expertisecentrum Kempenhaeghe – is het eerste consortium dat met de implementatie van een medisch data-platform is gestart, het Health Data Portal (HDP), dat de muren van een enkele instelling overstijgt.

Het is de bedoeling om het HDP in eerste instantie op regionale schaal uit te rollen. e/MTIC streeft ernaar in de zomer volgend jaar een eerste implementatie van het systeem draaiende te hebben, zodat het gestructureerd delen van data over verschillende partijen mogelijk is. Vanaf dat moment kan het systeem worden opgeschaald over vakgebieden heen, dankzij het gebruik van gemeenschappelijke methodes en infrastructuren.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond