Deel dit artikel
-

Aandeelhouders Just Eat Takeaway kritisch over groeipad

Beleggers hebben weinig geloof in de haalbaarheid van de ambitieuze financiële doelen van Just Eat Takeaway (JET), zo schrijft beleggersvereniging VEB naar aanleiding van de investeerdersdag.

Een plots opgestapte bestuurder, Amerikaanse lokale overheden die zich bemoeien met de tarieven, oplopende verliezen en tegenvallende groei in de VS. Aandeelhouders van JET hebben de afgelopen maanden flink wat slecht nieuws moeten verwerken.

Maandag nog reageerde Just Eat Takeaway op het voorstel van de activistische aandeelhouder Cat Rock om de kersverse dochter Grubhub maar weer af te stoten. Dit zou een verdubbeling van de koers opleveren. Volgens JET gaat het om een groot en groeiend bedrijf met een goede onderliggende winstgevendheid.

Grubhub zal zich de komende tijd voornamelijk richten op kernsteden met een hoog marktaandeel, zoals New York, Boston en Philadelphia. Tegelijkertijd zal het bedrijf met lokale overheden een juridische strijd voeren over de opgelegde commissieplafonds. Topman Jitse Groen noemde deze eerder ‘ongrondwettelijk’.

Na een periode van piekverliezen vanwege noodzakelijke investeringen ziet de maaltijdbezorger een duidelijk pad naar winstgevendheid. JET waagt zich met zijn langetermijnverwachting van een winstgevendheid van meer dan vijf procent aan wat in jargon ook wel een ‘hockeystick’-voorspelling wordt genoemd.

De daling van het aandeel JET op de investeerdersdag met op het dieptepunt zo’n zes procent laat zien dat echte antwoorden van het bestuur over de strategische koers en verwachte resultaten uitbleven, constateert VEB. ‘Hockeysticks zijn gemakkelijk te tekenen, maar ze moeten wel gerealiseerd worden.’

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Dara

Het is bizar dat JET het zover heeft laat komen. Momenteel is er werkelijk 0 positief nieuws te melden, terwijl de concurrentie de markt aan het afpakken is.

Thijs - nvt

Als 1 ding duidelijk is, dan is het wel dat je niet voor de korte termijn moet investeren in JET. Ondanks alle perikelen geloof ik nog steeds op een meer dan goed rendement op de lange termijn (5 jaar en verder).

Goed dat JET vasthoudt aan de lange termijn strategie en niet teveel luistert naar aandeelhouders die op korte termijn winst willen genereren. Uiteindelijk worden de aandeelhouders daar op lange termijn ook beter van.

Peter

Zeker waar! Ik geloof nog steeds dat Jitse er iets moois van gaat maken. JET richt zich op de kerngebieden waar ze het grootste marktaandeel hebben. Alleen de partij met het grootste marktaandeel slaagt er in om op termijn winst te maken. JET is er in het verleden steeds in geslaagd om het grootste marktaandeel te bemachten en/of te behouden. Een beetje vertrouwen is daarom op z’n plaats. GO Jitse!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond