Deel dit artikel
-

3D-printer Shapeways stapt in zilveren sieraden

De Eindhovense startup Shapeways, webdienst voor zelfontworpen producten, heeft de stap naar 3D-printen van zilveren objecten gemaakt. Het bedrijf opent ook een hoofdkantoor in New York.

Shapeways is een van de eerste webdiensten voor rapid manufacturing, de moderne fabricagemethode die ook wel bekend staat als 3d-printen. Met een paar muisklikken is al een eigen ontworpen object te maken dat automatisch door Shapeways is te produceren. "Vertel ons wat je wilt en wij maken het", zo omschrijft Shapeways-ceo Peter Weijmarshausen zijn dienst. “Je maakt je eigen vorm, kiest je materiaal en kunt je naam of een foto erop laten zetten.”

Materialen

De startup komt met steeds meer nieuwe materialen waarin gebruikers hun voorwerpen kunnen laten maken. De site levert bijvoorbeeld al tien soorten plastics, in alle kleuren, en verschillende soorten glas en metaal, zoals roestvrij staal. De nieuwste toevoeging deze maand is zilver, het eerste edelmetaal dat Shapeways aanbiedt. Nu zijn via de site ook gepersonaliseerde sieraden te bestellen. “Je kunt nu dus bij ons je eigen juwelen maken. Het is sterling zilver. Een zelfvormgegeven ring voor 40 euro is nu mogelijk. Een custom armband kost tussen 100 en 200 euro", vertelt Weijmarshausen.

Shapeways wil bewust de prijs laag houden en grote volumes halen. "We willen laten zien dat deze techniek uiteindelijk voor de massa interessant is. Onze filosofie is deze techniek betaalbaar is te maken voor iedereen.”

API

Ontwerpers kunnen zelf ook eigen ontworpen producten aanbieden op webshops die ze bij Shapeways kunnen aanmaken. Er zijn al 1200 van dergelijke webshops. De site ondersteunt via een API ook het uploaden van bestanden die in bekende 3d-tools als Solidworks en Blender zijn gemaakt.

"We staan nog maar aan het begin van de ontwikkeling van 3D-printen. Als je het vergelijkt met internet dan zit 3d-printen nog in het tijdperk van de 1200 baud-modems. Straks is er veel meer mogelijk, zoals het printen van elektronica. Gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld zelfontworpen gehoorstellen bestellen."

Amerika

Shapeways levert nu meer dan 2.500 producten per week. Als de groei doorzet wil het bedrijf een extra productiefaciliteit openen in Amerika. Binnenkort opent het bedrijf ook een kantoor in New York. Het Eindhovense kantoor blijft open.
Shapeways haalde onlangs een investering van 5 miljoen op van Union Square Ventures en Index Ventures. Shapeways is genomineerd voor een Accenture Innovation Award, die op dinsdag 2 november worden bekendgemaakt. 

Uitlegfilmpje Shapeways:

 

Deel dit bericht

1 Reacties

Frank van der Linden

LS
Een jaartje geleden heb ik wat spulletjes via het web gekocht. Tot tevredenheid! Vraag: kan ik (als Eindhovenaar) jullie bezoeken en hebben jullie een soort verkoopunt? Of moet alles via het web?
Groet, Frank

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond