Deel dit artikel
-

‘3D printing gaat gat in wereldhandel slaan’

In 2060 wordt de helft van alle producten door 3D printers gemaakt. Dat zal tot gevolg hebben dat het volume van de wereldhandel in 2060 een kwart lager uitvalt omdat productie door 3D printing vaker binnenlands plaatsvindt. Dat is in elk geval de verwachting van handelseconomen van ING.

Als de investeringsgroei in 3D de komende jaren zou versnellen zoals eerder bij de prille investeringen in internet gebeurde, dan wordt al in 2040 de helft van de goederen geprint. Dan zal de wereldhandel twee vijfde lager uitkomen.

Op dit moment is het aandeel van 3D geprinte goederen in de wereldwijde productie nog gering, maar de investeringen in 3D printers stijgen de laatste vijf jaar drie keer zo snel als investeringen in traditionele kapitaalgoederen.

3D printing brengt in het algemeen belangrijke voordelen met zich mee, zoals uiteraard kostenbesparingen. Bij het produceren met 3D- printers is veel minder menselijk handelen nodig. Daardoor zijn loonkosten niet zo bepalend bij de keuzes voor productielocaties.

In de relatief kleine bedrijfstakken lucht- en ruimtevaart en medische hulpmiddelen is de toepassing van 3D-printing het verst gevorderd. Zo worden heupen en gehoortoestellen voor een groot deel binnenlands gemaakt met 3D printers. Toch zullen andere sectoren de grootste neerwaartse invloed hebben op de wereldhandel door groei van 3d printing. De bedrijfstakken automotive, consumentengoederen en machinebouw investeren ook veel in 3D printers en hebben een veel groter aandeel in de wereldhandel.

Het afzwakken van de wereldhandelsgroei kan voor Nederland vooral negatieve gevolgen hebben in de havens, de internationale groothandel de transport- en logistiek sector. Die zijn sterk afhankelijk van de wereldhandel.

Daarnaast is de opkomst van 3D printing voor Nederlandse bedrijven een prikkel om productieprocessen aan te passen en nieuwe klanten te gaan zoeken. Het aantal buitenlandse klanten zal afnemen omdat landen meer zelfvoorzienend worden en dus minder gaan importeren. Maar ook Nederland gaat minder importeren, zodat tegelijkertijd de mogelijkheid toeneemt om op de binnenlandse markt meer afnemers te vinden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Koos - Metselbedrijf-Concurrent.nl

Wij experimenteren in samenwerking met een 3d print onderzoeker ook met verschillende bouwstenen die door een 3d printer zijn geprint. Tot nog toe is het natuurlijk allemaal veels te duur, maar het ziet er veelbelovend uit!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond