Deel dit artikel
-

3GSM: What Cannes we say?

“Zet niet uw telefoon uit, doe vooral wat u wilt, het betekent omzet voor ons,” grapte Vodafone topman Arun Sarin tijdens zijn presentatie op de vakbeurs 3GSM in Cannes. Ook T-Mobile was in een jolige bui; uitnodigingen onder de noemer What Cannes We Say?

De grappen en grollen waren deze week in Cannes niet van de lucht, en het tekent het huidige optimisme van de internationale telecomindustrie . “Het zijn nog steeds onzekere tijden,” gaf Sean Maloney van Intel eerder deze week toe tijdens een ronde tafel bijeenkomst voor de pers. “Maar er heerst een veel positievere sfeer dan een jaar geleden.”

Twee jaar lang zag de telecomindustrire de markt met zo’n twintig procent krimpen. Van substantiële groei is nog altijd geen sprake, maar de crisis lijkt bezworen. En dat mag gevierd worden. Dinsdagavond werd een groot vuurwerk boven het Palais des Festivals afgestoken, terwijl op het even verderop gelegen Charles de Gaulle-plein medewerkers van Nokia de N-Gage spelcomputer telefoon onvermoeibaar bleven aanprijzen vanuit een opengewerkte vrachtwagen, alsof het een kermisattractie betrof. Intel intussen vloog zijn relaties per helikopter van Nice naar de mondaine badplaats aan de Franse Riviera. Geld speelt kennelijk geen rol meer.

De euforie wordt echter nog altijd gekenmerkt door onzekerheden. Ja, er is nu volop gprs in Europa, maar het datagebruik is niet erg hoog en dus moeten er nieuwe diensten komen. Ja, er is veel vraag naar cameramobieltjes, maar bijna niemand stuurt een foto naar een ander. En ja, er is eindelijk umts of 3G, maar er is een groot tekort aan toestellen. En de toestellen die er zijn verschillen niet eens zo heel veel van gprs telefoons die nu in de winkel liggen. Bovendien zijn ze onhandig en raken de batterijen veel te snel uitgeput, mopperde Vodafone’s Arun Sarin. Leg dat je klanten maar eens uit.

Maar Rudi Lamprecht van Siemens denkt dat allemaal wel meevalt. Ooit stond gsm voor God Send Mobiles, omdat er amper toestellen waren. En het duurde zeker twee jaar voordat gsm1 miljoen gebruikers had. 3G bereikte in veel kortere tijd 2 miljoen gebruikers. “Kritiek op toestellen horen we elke keer als er een nieuwe technologie wordt gelanceerd,” reageerde Nokia topman Jorma Ollila. “Het is een kip of ei situatie, eerst moet er een netwerk zijn voordat we de toestellen kunnen testen.”

Sommige fabrikanten, waaronder Sendo, wachten met hun 3G modellen tot 2006, als de markt een serieuze omvang heeft. De Engelse fabrikant van mobiele telefoons neemt al wel technici aan om de eerste modellen te ontwikkelen.

De telecombedrijven waarschuwden overigens wel dat de mobiele telefoon, ook die voor 3G, vooral eenvoudig moet blijven. Modellen die even universeel zijn als een Zwitsers mes vallen minder in de smaak. Er is juist behoefte aan uitgeklede modellen die specifiek voor bepaalde taken zijn ontwikkeld.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!