Deel dit artikel
-

4 miljoen euro voor Franse vakantieveilingsite met Nederlandse wortels

De Franse veilingsite voor vakanties en vrijetijdsactiviteiten Loisirs Enchères heeft 4 miljoen euro aan financiering opgehaald. Het platform is opgezet door de oprichters van Vakantieveilingen.nl, Dirk Jan Koekkoek en Michael van Beers.

Het geld is afkomstig van Bpifrance’s Fonds Ambition Numérique (FAN) GALIA Gestion, GSO Innovation en Crédit Agricole Aquitaine Expansion.

Koekkoek en Van Beers richtten in 2007 Vakantieveilingen.nl op samen met Marcel Beemsterboer. In 2011 verkochten de eerste twee hun aandelen. Vakantieveilingen.nl was op dat moment actief in Nederland, België en Duitsland. Drie jaar later gingen Koekkoek en Van Beers op de Franse markt van start met Loisirs Enchères. Vanwaar de keuze voor Frankrijk? “Wij hebben een onderzoek gedaan naar alle landen in Europa, zegt Van Beers. “De Nordics vonden wij een te kleine populatie. Als je ze samenvoegt loopt je weer tegen taalbarrières aan en niet alle landen gebruiken de euro. Ook de meeste zuidelijke landen kwamen niet goed uit ons onderzoek. Frankrijk stond bij Dirk Jan en mij altijd al op één, zelfs boven Duitsland. Wat belangrijk is voor ons concept, is het reizen in eigen land. Dat doen de Fransen zeker. Daarnaast hebben ze een bourgondische levensstijl en van andere concepten wisten wij dat ook het spelelement gewaardeerd wordt. Ons concept is natuurlijk deels gamification.”

De combinatie van al die factoren plus het feit dat Frankrijk een vriendelijk start-up klimaat heeft, leidde tot de oprichting van Loisirs Enchères. “Start-ups worden ondersteund door de Franse overheid maar ook door het Franse bedrijfsleven. Zo hebben wij in het verleden bijvoorbeeld financiële ondersteuning gehad van Airbus. Dit was puur omdat ze in ons geloofden. Ook voor president Macron zijn de start-ups in Frankrijk een speerpunt. Voor wat ik heb begrepen is Marcon zelfs betrokken geweest bij de oprichting van BPI France, wat nu onze grootste investeerder is.”

Meer dan 650.000 leden

Inmiddels heeft Loisirs Enchères meer dan 650.000 actieve leden. Volgens Van Beers zijn dat alle gebruikers die zich hebben geregistreerd en ook biedingen plaatsen. Zij kunnen inmiddels kiezen uit aanbiedingen van ruim 1200 partners in en rond Parijs en Bordeaux.

Met de kapitaalinjectie zal dat aanbod fors worden vergroot en wil Loisirs Enchères de ontwikkeling van het platform versnellen. Het businessmodel van de Franse veilingsite is hetzelfde als dat van Vakantieveilingen.nl: bedrijven in de toeristische en culturele sector kunnen hun bezettingsgraad optimaliseren door bijvoorbeeld hotelovernachtingen, weekendjes weg, diners, toegangskaartjes et cetera te veilen.

Bij de introductie van het concept hebben Van Beers en Koekkoek veel learnings uit Nederland toegepast. “Onze ervaring in Nederland heeft ons bijvoorbeeld geleerd om klein te beginnen en zo verder uit te bouwen. Dus niet gelijk met een tv-campagne maar eerst klein, lean and mean. Verder hebben wij natuurlijk veel ervaring op gedaan met productmix versus verkeer. Je kunt wel veel producten online zetten maar je moet ook voldoende verkeer hebben.”

Verschillen zijn er natuurlijk ook, zegt Van Beers. “Significant anders is natuurlijk de grootte van het land. Waar wij in Nederland met één team van accountmanagers konden werken moet dat in Frankrijk allemaal lokaal. Ook zijn de gesprekken met de klanten anders dan gesprekken met ‘Hollanders’. Toen wij begonnen met VakantieVeilingen waren wij vernieuwend en stonden we aan het begin van het tijdperk ‘dealsites’. Ook zijn wij net voor de crisis begonnen. Dit maakte het voor ons eenvoudiger om deals binnen te halen. Nu is het concurrentieveld een stuk groter en is de bezettingsgraad bij onze suppliers een stuk hoger. Je moet dus met een goed verhaal komen wil je ze kunnen overtuigen. Dit is ook de reden dat wij in april van dit jaar Frédéric Bonfils hebben aangesteld als COO. Frédéric was hiervoor Head of EMEA van Groupon en is nu het gezicht zowel intern als naar buiten voor Loisirs Enchères.”

Overigens is Emesa, het moederbedrijf van Vakantieveilingen.nl sinds 2017 ook actief op de Franse markt, met de veilingsite VavaBid.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond