Deel dit artikel
-

453.000 Nederlanders hebben thuis geen internet

Van de inwoners van Nederland van 12 jaar of ouder heeft 3 procent thuis geen toegang tot internet. Vijf jaar eerder had nog 7 procent thuis geen internet. Dat blijkt uit het CBS-onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen.

Het merendeel daarvan zijn . Maar nog altijd 17.000 Nederlanders zonder internet thuis hebben kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar. Personen in de leeftijd van 12 tot 45 jaar hebben (bijna) allemaal thuis internet.

Bij Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar is het aandeel dat thuis geen internet heeft lager (6 procent) dan in 2014, toen dat nog 12 procent was. In de leeftijdscategorie 45 tot 65 had 1 procent thuis geen toegang tot internet.

Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen dan mannen die thuis geen toegang hebben tot internet. In 2019 gaf 28 procent van de vrouwen en 16 procent van de mannen van 75 jaar of ouder aan nooit op het web te zitten. Ook van de 65- tot 75-jarigen zijn het vooral vrouwen die niet actief zijn.

Laagopgeleide 75-plussers horen vaker bij de niet thuis-internetters (33 procent) dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten (3 procent). In de overige leeftijdscategorieën zijn het ook vooral de laagopgeleide Nederlanders die aangeven niet thuis op het web te kunnen surfen.

Personen zonder internetverbinding thuis geven aan simpelweg geen interesse te hebben in het internet of ze vinden het niet zinvol (66 procent). Andere veelgenoemde redenen waren gebrek aan kennis of vaardigheden (39 procent). Ook werd door 14 procent genoemd dat de benodigde apparatuur te duur is. Bij 11 procent speelt bezorgdheid over privacy en veiligheid een rol om thuis geen internet te hebben.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Wat wordt verstaan onder “geen thuis internet”? Als ik een 4G bundel heb, heb ik dan thuis internet?
Ik ben van zelf al jaren met die sjageraars KPZiggo gestopt, en draai hele huis voor de helft op 4G telefoonabbo. Heb ik dan ook geen thuisinternet?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond