Deel dit artikel
-

‘5G biedt nieuwe uitdagingen voor mediadiensten’

Het mobiele netwerk 5G biedt nieuwe mogelijkheden voor mediadiensten op locatie. Dat bleek gisteren uit de laatste van een serie gesprekken in het kader van Dutch Media Week.

5G betekent nu vooral meer bandbreedte en hogere snelheden.  Volgens Josbert van Rooijen (Red Bee Media) kun je professionele camera’s uitrusten met 5G simkaarten en beelden meteen verzenden. Daarvoor moet nu vaak nog een dure satellietverbinding worden opgezet. “Met 4G is dat ook wel gedaan, maar dan moet je meerdere verbindingen combineren om voldoende bandbreedte te krijgen.”

Met behulp van slicing, waarbij een deel van de verbinding voor een specifieke toepassing kan worden gebruikt, zijn die verbindingen nog robuust ook.

Meer bandbreedte is nog niet eens het belangrijkste voordeel van 5G, wel dat er nauwelijks vertraging optreedt.

VR-speeltuin Park Playground, sinds kort ook in Nederland, heeft al met 5G geëxperimenteerd. “VR kun je goed doen als je binnen een bepaalde locatie blijft met Wifi. Maar wil je de ervaring delen met spelers op een andere locatie dan lukt je dat niet zonder 5G,” zegt CEO Philippe de Schutter.

Joost Wijermars (VodafoneZiggo) noemt als voorbeeld het thuis live meeracen met Max Verstappen, iets dat met klassieke breedband niet mogelijk is vanwege vertragingen.

Dutch Rose Media is een van de partijen die al gebruik maken van de 5G Hub in Eindhoven, een serie experimenten rond 5G. De focus ligt op multiplayer games in augmented reality, volumetric video (360 graden) en 5G AR glasses. “Je hebt nu al AR brillen die nauwelijks dikker zijn dan een reguliere bril. Een concert zou je kunnen verrijken met 3D beelden, zoiets als een lichtshow, maar als een soort virtueel magisch realisme,” vertelt creatief directeur Natasja H.M. Paulssen.

Nederland zou best een leidende rol in 5G kunnen pakken, zegt John Zijlmans (Ericsson). “Je ziet dat ieder land de nadruk op andere dingen legt. In Zuid Korea zijn dat 3D games, in de VS dient 5G als vervanging voor breedband in gebieden waar dat niet aanwezig is.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond