Deel dit artikel
-

5G vandaag aangezet, maar weinigen zullen er iets van merken

Vandaag zetten KPN en T-Mobile hun 5G netwerken aan, luttele dagen nadat ze honderden miljoenen hebben betaald voor de benodigde frequenties.

Toch zal de overgang naar 5G vrijwel onopgemerkt verlopen. Toestellen met 5G zijn in Nederland nauwelijks in omloop, van landelijke dekking is geen sprake en de snelheidswinst is minimaal.

KPN biedt 5G alleen in de Randstad en Eindhoven aan, pas volgend jaar is volledige dekking mogelijk. T-Mobile belooft ook pas eind dit jaar 90 procent van Nederland landelijk dekkend internet te bieden, de overige 10 procent wordt niet eerder dan in 2023 gerealiseerd.

Alleen VodafoneZiggo claimt reeds landelijk dekkend 5G, maar dat is ook al niet wat het lijkt: het bestaande 4G netwerk wordt gebruikt om 5G technologie aan te bieden.

5G zoals het is beloofd, met grote snelheden en weinig vertraging, wordt pas na 2022 aangeboden. Niet eerder zijn de benodigde frequenties beschikbaar.

Dat verklaart wellicht waarom de telecombedrijven nog niet op grote schaal zakelijke toepassingen in de zorg of andere sectoren aanbieden. Voor zakelijke gebruikers komt KPN al wel met drie nieuwe diensten, zoals 5G-dekking op maat.

Met 5G wil KPN ook mobiele data van speciale toepassingen overal in Nederland met voorrang beschikbaar houden. Zo kan een bedrijf zijn pinbetalingsverkeer zekerstellen en kunnen hulpdiensten hiermee paaltjes in de binnenstad laten zakken en stoplichten op groen zetten zodat zij zo snel mogelijk bij de hulpbehoevenden kunnen komen.

Vooralsnog hopen de drie grote netwerken vooral bestaande klanten te lokken. Alle klanten met een T-Mobile Unlimited en Unlimited Plus-abonnement hebben bijvoorbeeld toegang tot het netwerk. Zelfs aan Go-bundel zonder Unlimited kan 5G worden toegevoegd.

Apps gaan zich met 5G echter niet anders gedragen, en nieuwe mogelijkheden in entertainment en gaming kunnen pas na 2022 worden aangeboden.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond