Deel dit artikel
-

’64 procent van mobiele aankopen op iPads en iPhones’

In de Benelux worden de meeste mobiele aankopen gedaan met een iPad of iPhone, zo blijkt uit de jaarlijkse Zanox Mobile Performance Barometer 2013. Het m-commerce aandeel van de geboekte omzet uit online verkopen in de Benelux is in 2013 ten opzichte van 2012 met 14 procent gestegen. De 119 procent groei in het aantal transacties in de lage landen toont aan dat van verzadiging nog lang geen sprake is.

De strijd tussen Apples iOS en Android woedt volgen advertentiebedrijf Zanox in alle hevigheid voort. Binnen de Europese m-commerce domineerde het iOS besturingssysteem met een gemiddeld marktaandeel van 62 procent tegen 35 procent voor Android als het om het aantal mobiele aankopen gaat. In de Benelux is het aandeel van iOS zelfs groter, namelijk 64 procent versus 32 procent voor Android.

Over het geheel gezien is het aandeel van iPads en iPhones in Europa echter licht afgenomen. Zo groeide het marktaandeel van Android in 2013 met 7 procent ten opzichte van 2012. Dit ging voornamelijk ten koste van het m-commerce aandeel van iPads en iPhones.

Hoewel Android marktaandeel inloopt op iOS wat betreft het aantal online aankopen, liggen de gemiddelde uitgaven in 2013 via een iPad en iPhone beduidend hoger.De iPad gaat aan kop met een gemiddelde waarde van 78 euro per bestelling, terwijl iPhone-gebruikers blijven steken op 52 euro. Android-gebruikers geven gemiddeld 42 euro per aankoop uit. De gemiddelde uitgaven op alle mobiele apparaten blijven stijgen. In het eerste kwartaal van 2014 is het gemiddelde winkelmandje op een iPad maar liefst 88 euro waard.

Binnen Europa zijn opvallende verschillen per branche te zien. De Europese gemiddelde groeipercentages qua omzet variëren voor de verschillende branches van 185 procent (travel), 162 procent (financiële dienstverlening), 114 procent (telecom & diensten) tot 81 procent (retail & shopping). In de Benelux groeide het segment Telecom het hardst met 290 procent en Travel volgde met 210 procent groei. De opkomende markten in Oost-Europa laten echter de meest indrukwekkende m-commerce groei zien. Met een groeipercentage van 331 procent leidt Oost-Europa tevens de ranking in het Retail & Shopping-segment.

Voor de Zanox Mobile Performance Barometer werden de gegevens uit meer dan duizend adverteerdersprogramma’s binnen zeven Europese markten verwerkt van miljoenen consumenttransacties per jaar. De deelnemende landen en regio’s waren de Benelux, Oost-Europa, Frankrijk, Duitsland, Italië, Scandinavië en Spanje.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

jasper

Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom tablets en mobiele telefoons op één hoop worden gegooid terwijl je kunt vermoeden dat het aankoopgedrag sterk verschilt. Wat vinden jullie, zou het niet veel logischer zijn om deze apart te bekijken?

Gijs Vroom

@Jasper
Helemaal eens. De meer gevorderde onliners behandelen tablets en phones al als aparte groep, of hebben een aparte ontwikkelgroep en product owner. Sommige lijken serieuze conversie uit phone te halen, maar bij de meeste die wij spreken is het orïentatie (op lokatie) en geen transactie.

Peter Scholtes

Ik sluit me aan bij je Gijs. Wij gebruiken mobiel ook grotendeels om de awareness/orientatiefase in te vullen. Zolang er naast een minimaal Paypal aandeel nog geen iDeal i.c.m. elke bank heel gemakkelijk te gebruiken is, zal het bij een impulsaankoop blijven en blijven de transacties met grote orderwaardes veelal uit.

glen

het verschil in omzet zal grotendeels ook te maken hebben met het feit dat veel Apple accessoires doorgaans duurder zijn dan de Android onderdelen. Maar in het algemeen kun je stellen dat je een android koopt om te gamen en voor de vrije tijd en apple meer in werkplekken wordt gebruikt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond