Deel dit artikel
-

Positieve reacties op Europese privacywet

Brancheorganisatie DDMA, Thuiswinkel.org en Bits of Freedom zeggen zich te kunnen vinden in de nieuwe privacywet waarover het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Ministers gisteren overeenstemming hebben bereikt. De wet wordt in januari formeel goedgekeurd en gaat in vanaf 2018.

Op dit moment zijn er in de Europese Unie achtentwintig verschillende regelgevingen op het gebied van privacy. Het nieuwe akkoord zorgt voor één set privacyregels die voor alle leden gelden.

DDMA directeur Diana Janssen vindt dat laatste erg belangrijk: ‘Onze inzet is altijd geweest: gelijke monniken, gelijke kappen. Hoe het in de praktijk zal werken is nog niet duidelijk, maar dat de regels nu gelden voor alle organisaties die gebruikmaken van gegevens van Europese burgers is voor een klein land als Nederland cruciaal. Onze bedrijven zijn zo beter in staat om te concurreren.’

De DDMA-directeur vindt dat de nieuwe regelgeving ervoor zorgt dat privacy compliance een onderwerp wordt voor de bestuurskamer. Met een boete van maximaal vier procent van de wereldwijde omzet is privacy compliance een serieus bedrijfsrisico geworden. ‘Dat is een goede ontwikkeling. De digitale economie is gebaseerd vertrouwen en respect voor privacy is daarbij van groot belang. Daar moet op het hoogste niveau in een organisatie over beslist worden.’

Thuiswinkel.org vindt het ook goed dat een eindresultaat in zicht is van een lang proces om privacywetgeving in Europa gelijk te trekken. Het is belangrijk dat webwinkels duidelijk zijn in hun uitleg over welke consumentengegevens zij verwerken. Niet alle gegevens zijn daarbij even privacygevoelig.

De voorgestelde boetes passen volgens Thuiswinkel.org in een trend. Data en persoonsgegevens zijn belangrijk voor consument en bedrijf. Het is daarom logisch dat hier zorgvuldig mee om moet worden gegaan. De boetes kunnen fors zijn. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe toezichthouders met deze boetebevoegdheid om zullen gaan.

Digitale burgerorganisatie Bits of Freedom is ook positief. Tot nu toe konden toezichthouders niet écht hoge boetes opleggen. Daardoor voelden bedrijven geen noodzaak om zich aan de regels te houden. Maar met de nieuwe regels kunnen alle Europese toezichthouders (zoals in Nederland het College bescherming persoonsgegevens) boetes opleggen. De consequentie is volgens Bits of Freedom dat bedrijven veel minder snel het risico zullen nemen om het randje van de wet op te zoeken.

Er zijn ook nadelen te noemen, zoals het negeren van profiling en Big Data. Dat is nu te weinig ingekaderd. ‘De onderhandelaars hadden hierin duidelijkheid kunnen scheppen, maar hebben dat helaas niet gedaan. En dat betekent dat deze discussie de komende jaren alleen nog maar vaker en heftiger gevoerd zal worden.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond