Deel dit artikel
-

660 miljoen dollar buitgemaakt in ICO scam

Het is mogelijk de grootste ICO oplichterij uit de geschiedenis, een cryptovariant van Palm Invest: de oprichters van het Vietnamese bedrijf Modern Tech hebben 660 miljoen dollar buitgemaakt en zijn met de noorderzon vertrokken. Zeker 32.000 investeerders zijn gedupeerd.

Modern Tech vestigde zich in de stad Ho Chi Minh en begon een campagne om investeerders te lokken voor een eerste Initial Coin Offering, oftewel de uitgifte van een virtuele munt, waarvan de waarde moest stijgen. Deze handel is ook in Vietnam ongereguleerd.

De eerste munt Pincoin werd al snel gevolgd door een tweede iFan. Die laatste munt was met name om artiesten en hun fans aan te trekken.

Wie investeerders aanbracht, kreeg een bonus. Daarnaast werd een rendement van 48 procent toegezegd. Al gauw stopten de echte betalingen en kregen deelnemers alleen nog in virtuele munten uitbetaald. Sommige deelnemers begonnen toen al argwanend te worden.

Vorige maand verlieten de zeven oprichters, wiens namen bekend zijn, hun kantoor en lieten ze slachtoffers alleen nog achter met twee websites en een YouTube video.

In India is een bitcoinbeurs Coinsecure leeggetrokken: 438 bitcoins van klanten, ter waarde van 3 miljoen euro, zijn mogelijk gestolen door een medewerker en een assistent. Het platform vergoedt de verliezen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

15 Reacties

Bram

Mensen, stap nu direct uit deze belachelijke zwendel. Ik ken al meerdere mensen die hun spaargeld hebben ingezet en nog geen renault twingo meer kunnen betalen. Het is een hype, een bubbel, en iedereen die zich hier nog aan waagt is een druiloor.

Sander

@ Bram: goed onderbouwde reactie met argumenten. We kennen ook allemaal bedrijven die failliet zijn gegaan. Is jouw advies dan ook om maar geen nieuwe bedrijven te starten? Daarnaast vind ik het interessant dat je de gehele crypto/ blockchain sector als geheel ziet. Ik ben benieuwd wat jouw advies destijds over ‘het internet’ was?

Lambodriver

Hello Cryptopians <3

Bram

@Sander, je reageert op een artikel wat een groot argument is. Het is shady business, en de bubbel is voorbij. Om mij heen zie ik mensen die zich diep in de schulden hebben gewerkt, puur en alleen omdat mensen zoals jij dit soort praktijken hypen op internet. Je zou je moeten schamen.

Crypto vergelijken met het internet is natuurlijk te lachwekkend voor woorden.

Sander

@Bram: Ik zal zeker de crypto/blockchain sector als geheel niet hypen. Er zijn echter diverse branches waarbij een crypto/blockchain toepassing veel toegevoegde waarde kan bieden voor de gehele keten.

Het is vervelend dat mensen zich in de schulden hebben gewerkt door investeringen in crypto. Dat zal echter vooral door scams en geflopte ICO’s zijn. Met investeringen geldt denk ik sowieso dat het verstandig is om het enkel met geld te doen wat je kunt missen plus uitgebreid onderzoek.

Mijn opinie samengevat: blijf mensen voorlichten over investeringen in crypto maar ga niet de gehele crypto/blockchain sector als geheel zwart maken.

Walter - Weconet

Technologie / innovatie versterkt meestal menselijk gedrag.

De oplossing is daarom niet om te stoppen met innovatie (zonder TCP/IP had ik nu dit berichtje niet kunnen plaatsen), maar je af te vragen wat dat gedrag veroorzaakt…

Lok

@Bram: wat dacht u, dat de eerste stormvloed van IPO’s geen louche bedrijven en oplichters met zich mee bracht? Dat zelfs in de huidige gereguleerde markten geen manipulatie en fraude plaatsvindt? U bent of naïef of voert klassiek struisvogelpolitiek. Mijn gevoel zegt beide.

Zoals dhr. Sander beschrijft staat de blockchain techniek ver boven enkel het cryptocurrency model. Het feit dat u dit niet inziet laat zien dat u niet van wanten weet en argumentloos langs de zijlijn schreeuwt. Op dit moment staat de implementatie van blockchain in de kinderschoenen, waarbij zelfs de EU de techniek openlijk omarmd. De vergelijking met ‘het internet’, ondanks dat dit voor u lachwekkend is, is de juiste: Idem als internet zal dit voor een revolutie in dataverkeer zorgen en ons een stap dichterbij het ‘internet of things’ brengen. Juist de blockchain techniek zal op termijn de mogelijkheid tot fraude reduceren. Hiernaast is het verloop zowel fininancieel als in mate van adoptatie gelijk aan de dat van tech bubble aan het einde van de 20e eeuw.

Het is alom bekend dat investeren een zeker risico met zich meebrengt, waarbij een hoog rendement staat voor een hoog risico op verlies. Investeren met meer dan mogelijk is brengt hiernaast nog meer risico met zich mee. In goede tijden lijken mensen dit te vergeten en klakkeloos zonder research ergens geld in te pompen: een valhalla voor oplichters. Nu ziet men het resultaat hiervan. Hoewel ik vind dat mensen voor een groot deel zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden, ontbreekt, zoals bij alle nieuwe technieken, een compromis tussen regulatie en decentralisatie. Een hoop malafide praktijken kunnen hiermee verkomen worden. Tevens brengt dit bescherming van de consument met zich mee.

Zoals dhr Sander schrijft: informeer uzelf en andere in plaats van het bieden van weerstand zonder enig besef van de techniek. Ik zeg het u echter nu al: over 10-20 jaar bent u er onvoormijdelijk aan verboden.

Bram

@sander/lok, klinkt allemaal leuk en aardig dat opportunistisch gelul maar je argumenten raken kant noch wal.

Zo te zien zitten jullie er financieel diep in, en kan ik alleen maar hopen dat jullie ooit nog een fractie van jullie investering terugkrijgen.

Voor nu blijf vooral het product verder hypen op fora’s in de hoop dat het een fractie zal stijgen. Helaas zie ik dit voor jullie niet meer gebeuren…

Lok - Dhr.

@Bram: Ook met deze reactie laat u zien absoluut geen verstand van de stof te hebben en niet open te willen staan om uzelf te informeren ondanks duidelijke uitleg door nota bene twee personen. Nogmaals: blockchain-is-geen-product. Hiernaast is het triest dat u enkel naar een discussie met een voor/tegen kamp streeft in dit tijdperk. Waarom rücksichtslos polariseren? Kent u het begrip nuance? Dat u (schijnbaar fel) tegen de blockchain bent is prima. Ieder heeft zijn eigen opvattingen en idealen. Het zou u echter sieren als u hiervoor argumenten gebruikt, in plaats van te verwijzen naar een artikel waarin fraude is gepleegd: dat is geen argument. Kom nou eens met een inhoudelijk argument waarom deze techniek niet deugt. Wat ziet u dat technici en informatici niet zien?

Zoals aangegeven hierboven doet een verstandig mens er aan enkel te investeren waar hij verstand van heeft en nooit meer te investeren dan hij wil en kan verliezen. Een investering moet per definitie als een verloren of afgeschreven gezien worden met een potentieel rendement op (lange) termijn. Dat is de boodschap die achtergelaten wordt op dit forum: niet koop x of y. Er wordt hierom ook niets ‘gehyped’. Om u tegemoet te komen: Dat waarschijnlijk 80% van de commerciële producten op de blockchain zullen falen zal waarschijnlijk wel het geval zijn, gezien de overeenkomst met de tech bubble eind 20e eeuw.

Bram

@dhr Lok: ik heb geen zin om me te verdiepen in deze materie, want ik geloof er niet in. net als in het internet, dat gaat ook nog een keer kapot. ik blijf ook liever met mijn oude nokia 5110 bellen. Als ik op vakantie ga gebruik ik ook nog steeds de oude kaarten van de anwb, want een tom tom die vertrouw ik niet. ik heb de film back to the future gezien en daaruit komen alleen maar onheilspellende theorieen. net als kettingbrieven als je die vroeger niet doorstuurde, daar komt alleen maar ellende van… koekoek!

Sander

@Bram: Hoe kunt u ergens niet in geloven en een mening over vormen waarin u zich naar eigen zeggen nog niet in hebt verdiept?

Ik kan mij goed voorstellen dat u bent geschrokken van alle negatieve verhalen uit uw omgeving. Echter kan ik u zeker aanraden om ook te verdiepen in de positieve verhalen en voordelen. Niet omdat ik het wil hypen of uw mening wil veranderen, maar zodat u wellicht wat genuanceerder naar crypto/blockchain gaat kijken.

Bram

Even ter verduidelijking, het vorige bericht was niet van mij. Ik beticht Loki hiervan dat hij mijn naam gebruikt..

Desalniettemin is het hele crypto vooral voor de snelle jongens, en iedereen is er al uit. Diegene die er nog in zitten slaan elke avond de handen bij elkaar en hopen vurig dat morgen weer een betere dag is. Helaas is de magie al voorbij, en zijn de winsten al grotendeels uitgekeerd naar mensen zoals in dit artikel.

Lok

@Sander is vechten tegen de bierkaai. Als deze persoon mij ook nog vals beschuldigd van het posten op zijn naam ben ik er klaar mee. Alleen de ‘praktisch’ opgeleiden spelen zo het spel.

Alice

My life savings was gone, i thought i knew a thing or two about investments, i was wrong. I lost all my money and two of my friends money to a fake investment i did 6 months ago. I was devsted and under all the pressure you can imagine. I just want to tell you how i got help and if i can help the next person. I have been able to recover 60% in 4 dys wuth Mr Red, Mail 101102access on protonmail dot com

Ton - T.O. Artist Agency

Zeg Bram, wat is vandaag de koers van de bitcoin? En wat was hij begin van dit jaar? Ik wil alleen maar zeggen dat ik 10.000 dollar per bitcoin verdiend zou kunnen hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond