Deel dit artikel
-

Overheid gaat diplohacks organiseren

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders daagt Europese software ontwikkelaars uit apps te bouwen die de transparantie van EU besluitvorming verbeteren. De minister heeft samen met transparantie voorvechter Open State Foundation een open data app competitie gelanceerd voor de ‘whizzkids van Europa’.

Koenders roept programmeurs op om de vertaalslag te maken, van open data, naar inzichten die voor alle Europeanen van waarde zijn en om Brusselse besluitvorming voor Europeanen inzichtelijker te maken.

Er bestaat al een verscheidenheid aan apps die van open data gebruikmaken, ook op gebied van transparantie. Zo zijn er apps die laten zien hoe Europarlementariërs stemmen of welke Eurocommissaris welke lobbyist ontmoet. Maar volgens Koenders is er meer mogelijk, en zeker op het gebied van transparantie van EU besluitvorming.

Als onderdeel van de app-competitie zullen ook verschillende Nederlandse ambassades hackathons (‘Diplohacks’) organiseren. De ambassades zullen hiermee ook binnen hun eigen netwerken op zoek gaan naar nieuwe innovatieve ideeën. De winnaar van de competitie wordt op 1 juni bekend gemaakt tijdens TransparencyCamp Europe in Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond