Deel dit artikel
-

Helft Nederlanders bereid data te delen met verzekeraar

Consumenten staan open om data van wearables of fitnesstrackers te delen met hun zorgverzekeraars, werkgever of commerciële organisaties. Dit blijkt uit cijfers van de Smart Health Monitor, een marktonderzoek van Multiscope onder 6.000 Nederlanders.

De helft van de Nederlanders heeft er geen enkel probleem mee om gezondheidsdata te delen met zorgverzekeraars als daar korting op de zorgpremie tegenover staat. Ze willen de gegevens die zij registreren met apps of wearables (zoals aantal stappen, gewicht of bloeddruk) ter beschikking stellen. Vooral onder 18 tot 35 jarigen en Nederlanders met een laag inkomen is het draagvlak groot.

Drie op de tien consumenten zijn bereid om de gegevens over hun gezondheid te delen met de werkgever. Ook hier moet wel een beloning tegenover staan, zoals extra vrije dagen of een bonus.

Als commerciële organisaties hun klanten korting bieden op hun dienst of product is 16 procent bereid om gezondheidsdata te delen. In alle gevallen is het belangrijk dat er vertrouwelijk en met zorg met de data wordt omgegaan. Bij commerciële organisaties zijn consumenten daar het minst gerust op.

Ondanks de bereidheid van consumenten is het volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens voor werknemers niet toegestaan om gezondheidsdata te verzamelen, zelfs niet als de werknemer toestemming geeft.

Deel dit bericht

2 Reacties

Danny Mekic

De titel van dit artikel suggereert dat de helft van de Nederlanders bereid is data te delen met hun verzekeraar. Het gaat echter om 45%. Het was dan ook logischer geweest om het standpunt van de grootste groep te gebruiken voor de titel: 65% niet bereid..etc.

Danny Mekic

*55% ipv 65%

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond