Deel dit artikel
-

Amsterdam centrum van digital health startups

Amsterdam manifesteert zich in Nederland in toenemende mate als centrum voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de zorg. Met een totaal van 21 startups telt de hoofdstad op dit moment in ons land het grootste aantal jonge ondernemingen dat zich met digital health bezighoudt. Dat blijkt uit een analyse van KPMG.

Amsterdam wordt gevolgd door Nijmegen met tien startups en Delft met zes starters die zich specifiek met nieuwe zorgtechnologie bezighouden.

Op dit moment kent Nederland ruim 60 startups die nieuwe technologie voor de zorg ontwikkelen. Hiervan zijn er vorig jaar 16 opgericht. Maar er zijn ook kritische kanttekeningen te maken.

Digital health startups slagen er in beperkte mate in om geld op te halen bij durfkapitalisten en de initiatieven die zij ontplooien zijn nog voornamelijk lokaal gericht.

Hoewel het Nederlandse ‘ecosysteem’ voor startups er in het algemeen goed voor staat, is de digitale zorg een bijzondere tak van sport.

Voor bestaande aanbieders van zorg is het lastig om te bepalen welke technologieën duurzaam toegevoegde waarde kunnen leveren. Bovendien zijn er zo veel kleine innovaties dat het niet gemakkelijk is om de impact ervan in te schatten.

Daarnaast is de effectiviteit van de ontwikkelde technologie vaak nog niet onderzocht en bewezen. De zorgsector is van origine niet gewend om innovaties snel te omarmen.

Toch zien KPMG en onderzoekspartner Volta Ventures voldoende kansen voor startups in de zorgmarkt. De gezondheidszorg is één van de meest veel belovende sectoren voor innovatie door zowel bestaande als nieuwe spelers. De patiënt wil handige toepassingen om zorg zelf te regelen, willen zelf recepten bestellen en digitaal een afspraak kunnen maken met de dokter. De Nederlandse consument is dan ook klaar om nieuwe toepassingen te omarmen. Deze veranderingsbereidheid zal bij de Nederlandse zorgaanbieders de druk opvoeren om hun diensten uit te breiden en te digitaliseren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond