Deel dit artikel
-

Netneutraliteit vanaf vandaag in heel Europa

Vanaf vandaag geldt in Europa een wettelijke plicht tot netneutraliteit. Op 30 augustus brengt het Europees samenwerkingsverband van telecommunicatietoezichthouders Berec richtsnoeren uit waarin de Europese netneutraliteitregels nader worden uitgelegd.

Deze organisaties, waaronder de Autoriteit Consument & Markt (ACM), houden in de gaten of internetaanbieders de toegang tot het internet niet onnodig afknijpen of blokkeren.

Internetaanbieders mogen geen content blokkeren, en ze mogen ook niet bepaalde diensten vertragen, beperken of discrimineren. Voorbeelden van deze diensten zijn programma’s of apps om via internet te kunnen bellen of berichten te versturen en te ontvangen.

Volgens de Nederlandse wetgever staan de Europese regels geen enkele vorm van tariefdifferentiatie toe. Dit betekent dat internetaanbieders voor het verbruik van alle data hetzelfde tarief moeten rekenen.

Internetaanbieders mogen, aldus de wetgever, dus voor bepaalde programma’s en diensten geen hoger, maar ook geen lager tarief hanteren. Netneutraliteit betekent dat internetaanbieders geen onderscheid mogen maken bij het doorgeven van verschillende soorten data, zoals content of apps via het internet.

Het maakt voor het toepassen van de regels voor netneutraliteit niet uit met welk apparaat consumenten internetten: de regels gelden in gelijke mate voor tablets, smartphones en computers.

Uit de Europese verordening over netneutraliteit vloeit ook voort dat consumenten een deel van hun geld kunnen terugkrijgen als het verschil tussen de daadwerkelijke en de geadverteerde internetsnelheid te groot is. Internetaanbieders moeten dan ook preciezere informatie verstrekken aan consumenten over de internetsnelheid waar ze voor betalen. ACM werkt aan een meetsysteem waarmee consumenten de kwaliteit van hun internetverbinding zelf kunnen nagaan.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond