Deel dit artikel
-

7 miljoen glasvezelaansluitingen in Nederland

In het afgelopen jaar is een recordaantal van meer dan 1,5 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd. In totaal heeft ons land nu ruim 7 miljoen glasvezelaansluitingen. Glasvezel is daarmee voor 90 procent van de huishoudens beschikbaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van brancheorganisatie NLconnect.

Verschillende aannemers maakten de nieuwe aansluitingen naar woningen en bedrijven(terreinen), vooral in opdracht van Open Dutch Fiber, KPN/Glaspoort en DELTA Fiber. Maar ook in opdracht van kleinere spelers als GlasDraad, SKV, en Glasvezel Helmond werd verder ‘verglaasd’.

Niet eerder ging de uitrol van glasvezel zo snel als in 2023. Vorig jaar brak de glasvezelsector met ruim een miljoen nieuwe aansluitingen ook al een record. NLconnect constateert dat de uitrol van glasvezel dit jaar piekt en in 2024 naar verwachting minder hard zal groeien.

NLconnect bracht voor haar jaaroverzicht het aantal zogenaamde ‘homes passed’ in kaart: de woningen en bedrijfspanden waar glasvezel naar binnen is gebracht óf al voor de deur ligt. Bij een paar miljoen woningen moet de kabel nog in de meterkast worden afgemonteerd.

De uitdaging blijft het daadwerkelijk aansluiten van klanten. Vaak gebeurt dit wanneer de klant een glasvezelabonnement afsluit. Momenteel groeit het aantal glasvezelabonnees gestaag. Door afschakeling van koper, de opkomst van multi-Gigabit abonnementen en overstappende kabelabonnees komen er elk kwartaal een kleine 100.000 glasvezelabonnees bij.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arie

Ik snap niet dat er zoveel vraag is naar heel snel internet.
Want heb je 4 personen in 1 huis, dan is 100 Mbit/s ruim voldoende om allemaal 4K te streamen….
Alleen voor downloaden is sneller internet handig.
Voor alleen email, web en streamen is voor de meeste mensen 50 Mbit/s prima. Nou dan doe je 100 Mbit/s en heb je ruim voldoende bandbreedte…..

Stabiel internet is veel belangrijker dan snel…. (anno 2023).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond