Deel dit artikel
-

70 Nederlandse start- en scale-ups naar digitale techbeurs CES in Las Vegas

Zeker zeventig Nederlandse bedrijven nemen begin januari deel aan de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Via technologieën als kunstmatige intelligentie en quantum dragen ze bij aan oplossingen voor onder meer klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling.

De bedrijven nemen vanaf 5 januari 2023 onder het mom ‘Tech for a responsible future’ deel aan de CES in Las Vegas. De CES vindt jaarlijks plaats met meer dan 170.000 bedrijven en investeerders uit zo’n 160 landen. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) opent CES Unveiled en bezoekt de Nederlandse deelnemende innovaties.

Voor het eerst bestaat de Nederlandse delegatie voor bijna de helft uit scale-ups. Het NL Tech Paviljoen op CES 2023 bevat voor het tweede jaar op rij twee paviljoens. In het ‘Netherlands Tech Square’ staan de 40 nieuwste en beste startups. Daarnaast bieden zo’n 30 scale-ups hun innovatieve oplossingen aan in het ‘Netherlands Next Level Innovations Pavilion’.

De deelnemende bedrijven komen uit het hele land en vertegenwoordigen een breed aanbod van oplossingen. QuiX Quantum uit Enschede bijvoorbeeld ontwikkelt de meest krachtige Quantum Photonics Processor met een enorme rekenkracht om de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling aan te gaan. Het bedrijf haalde vorige week nog een order van 14 miljoen euro van het Duitse lucht- en ruimtevaartinstituut DLR binnen voor een complete fotonische universele quantumcomputer.

Het Eindhovense Alphabeats gaat de strijd aan met de wereldwijde burnout pandemie. Het bedrijf ontwikkelde software die met behulp van biofeedback de muziek van een gebruiker kan aanpassen. Door te meten hoe het lichaam op muziek reageert, en vervolgens met kunstmatige intelligentie (AI) de frequenties te veranderen, wordt er muziek gecreëerd waarbij de hersenen sneller in de ontspanningsstand komen.

De officiële aftrap van de Nederlandse missie is op donderdag 13 oktober tijdens CES Unveiled Amsterdam in de Beurs van Berlage. Hier worden deze en andere producten en trends gepresenteerd.

Er zijn ook presentaties van Gary Shapiro (president and CEO CTA), Ali Niknam (CEO bunq) en Sabine Stuiver (co-founder Hydraloop). Het evenement wordt georganiseerd door de Consumer Technology Association (CTA) in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Eén van die scale-ups is LeydenJar uit Leiden. Het bedrijf ontwikkelde een techniek waarmee de capaciteit van lithiumbatterijen 70 procent hoger kan komen te liggen. Een andere deelnemer is het Rotterdamse RanMarine dat een apparaat bouwt dat als een kruimeldief afval in het water kan verzamelen en opruimen.
CES Unveiled Amsterdam op 13 oktober

Ook zijn er inspirerende keynote sessies van onder anderen Gary Shapiro (president and CEO CTA), Ali Niknam (founder en CEO bunq) en Sabine Stuiver (co-founder Hydraloop). Het evenement wordt georganiseerd door de Consumer Technology Association (®CTA) in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wil je CES Unveiled bezoeken? Registreer je dan hier.

De exposerende bedrijven volgen de komende maanden een trainingsprogramma dat hen aangeboden wordt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daardoor kunnen ze zich op CES zo goed mogelijk presenteren aan een wereldwijd netwerk van potentiële klanten, investeerders en journalisten.

Het wordt de zevende keer dat Nederland deelneemt aan de CES. De afgelopen zes jaar hebben ruim 250 Nederlandse bedrijven de beurs aangedaan. Voor veel van hen was de CES een doorbraak. Die bedrijven leverden naar schatting sinds hun deelname bijna 10.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen door het hele land op.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond