Deel dit artikel
-

‘9 procent Nederlanders bezorgd over datalek tijdens thuiswerken’

Slechts 9 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over een datalek of cyberaanval als ze thuiswerken, zo blijkt uit de Unisys Security Index van 2020.

De zorgen over internetveiligheid daalden met 32 procent. De bezorgdheid over identiteitsfraude maakte zelfs een enorm sterke daling mee van 66 procent. Dit geldt ook voor de zorgen rondom hacking en computervirussen: hier maakt 23 procent van de respondenten zich nog zorgen om, ten opzichte van 45 procent in 2019.

De jaarlijkse veiligheidsbarometer laat zien dat Nederlanders wél erg beschermend zijn over hun privédata en niet willen dat een organisatie toegang heeft tot hun data of dat deze hun data verkoop. Het merendeel van de Nederlanders is hooguit bereid om privédata te delen met de politie als het om een noodgeval gaat.

Nederlanders zijn niet happig op het delen van biometrische data om hun identiteit te verifiëren. Zo wil de helft van de Nederlanders hun stem niet delen om hun identiteit te verifiëren. Ook gezichtsherkenning wordt door 41 procent afgewezen als verificatiemiddel. Een vingerafdruk wordt door 39 procent afgekeurd en een irisscan door 43 procent.

Deel dit bericht

1 Reactie

Kilian - True

Ik denk dat de meeste Nederlanders geen flauw idee hebben hoe een datalek ontstaat of waar ze op moeten letten.

Belangrijk is dat het bedrijf waar je werkt goede voorlichting geeft en dat de securityrichtlijnen helder zijn. Hele simpele dingen zoals het versleutelen van je apparaten, verplicht maken van een wachtwoordmanager, en verplicht maken van sterke wachtwoorden kunnen al helpen. Ook het trainen van mensen in veelvoorkomende aanvallen zoals impersonatie-aanvallen (CEO-fraude) of phishing-aanvallen. Uiteraard is daar ook software voor maar dan nog begint het met goede voorlichting.

Voor True schreef ik hier ook een kort blogje over: “Veilig thuiswerken: 6 tips voor medewerkers” https://www.true.nl/blog/veilig-thuiswerken-6-tips-voor-werknemers/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond