Deel dit artikel
-

Aanbieders online gokken hoeven zich niet in Nederland te vestigen

Bedrijven die in Nederland online kansspelen willen aanbieden moeten hun statutaire zetel, het hoofdbestuur of hoofdvestiging hebben in de Europese Unie of in de Europese Economische Ruimte (EER), maar hoeven niet in Nederland gevestigd te zijn. Dat staat in het gewijzigde wetsvoorstel Wet op de kansspelen dat aan de Europese Commissie is gestuurd.

Het deze week vrijgegeven wetsvoorstel (pdf) wordt later dit jaar door de Tweede Kamer behandeld. Naar verwachting kunnen vanaf 2015 legaal online kansspelen worden aangeboden.

Uit het voorstel blijkt dat de aanvraag voor een vergunning alleen al 35.000 tot 50.000 euro gaat kosten. Het tarief van de kansspelbelasting blijft twintig procent. Er moet ook worden bijgedragen aan een apart fonds ter bestrijding van kansspelverslaving. De hoogte van de bijdrage staat nog niet vast.

De vergunningen worden voor een periode van vijf jaar verleend. Dit sluit aan bij de geldigheidsduur van vergunningen in andere Europese landen en stelt de vergunninghouder in staat om zijn investeringen terug te verdienen. De vergunning kan niet zonder meer worden overgedragen aan een andere (rechts)persoon.

Zoals verwacht worden strenge eisen aan vergunninghouders gesteld. Bij een redelijk vermoeden van ‘onmatige deelname’ moet de vergunninghouder het gedrag van de speler in een persoonlijk onderhoud  gaan onderzoeken. Deelnemers mogen niet jonger zijn dan achttien jaar en hun spelgedrag moet continue in kaart worden gebracht. Dat vergt grote IT-investeringen.

Het kabinet zal frauduleuze activiteiten streng straffen: het niet ontvangen van spelerswinsten, beïnvloeding van de kansbepaling door manipulatie van de software, matchfixing of oneerlijk spelverloop door spelers onderling, bijvoorbeeld aan de digitale pokertafel, kunnen leiden tot de intrekking van de vergunning. De aanbieders moeten ook alle financiële transacties registreren en spelers bij verdenking van fraude of criminaliteit uitsluiten. Daarnaast moeten vergunninghouders voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Het wetsvoorstel reguleert niet slechts poker, maar ook andere spelvormen. Dat wordt in de toekomst in lagere regelgeving uitgewerkt.

De ministerraad heeft op 14 februari het wetsvoorstel Kansspelen op afstand reeds goedgekeurd. Het ontwerp gaat voor advies naar de Raad van State. Nog voor het zomerreces komt het op de agenda staan van de Tweede Kamer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond