Deel dit artikel
-

Aandeelhouders en partners zwijgen over De Hond

Over twee weken moet blijken of de aandeelhouders wel vertrouwen hebben in Maurice de Hond. In een buitengewone aandeelhoudersvergadering hoopt de geschorste bestuurder verlossende woorden te horen over zijn aanblijven. Spraakzaam zijn de grote aandeelhouders op dit moment niet. Enkele partnerbedrijven spreken hun verbazing uit.

Het gerucht gaat dat eventuele nieuwe financiers alleen geld willen storten als De Hond van het toneel verdwijnt. Een verzoek van de Raad van Commissarissen om op te stappen legde De Hond naast zich neer, waarop hij geschorst werd. Hij is er van overtuigd dat de aandeelhouders achter hem staan. In ieder geval heeft De Hond 24,2 van de aandelen achter zich: Zelf bezit hij 12,2 procent, bestuursleden Oscar Appeldoorn en Ruud Smeets, die zich ook terugtrokken, bezitten respectievelijk 6,2 en 5,6 procent.

Grootste aandeelhouder is het Special Partnership Fund van NeSBIC, met 12,4 procent. Zij willen op dit moment absoluut geen commentaar geven. Aandeelhouders Wegener (minder dan vijf procent) en Aegon (5,5 procent) zeggen de aandeelhoudersvergadering af te wachten. Hans Koeleman, woordvoerder van Delta Lloyd – aandeelhouder voor iets meer dan vijf procent: Wij zouden het beter vinden als de discussie ging om de toekomst van het bedrijf, in plaats van over de bestuurszetels." Voor het al dan niet handhaven van De Hond wil Delta Lloyd eerst alle feiten op tafel hebben. "Op de aandeelhoudersvergadering zullen we dan oordelen."

Voorzitter van de Raad van Commissarisen Pieter van Hoogstraten liet via zijn secretaresse weten geen commentaar te willen leveren.

Jeroen Verkroost, CEO van Wish/Noknok, vindt het jammer dat het zo loopt, maar ziet op korte termijn geen gevolgen voor de provider. Wish/Noknok is voor 66,7 procent in handen van Newconomy, en is dus en zogenaamd 'Powerhouse'. Verkroost vergelijkt de situatie van de provider met het kopen van een huis: "Er staat geen te koop-bord in de tuin, maar als iemand een goede prijs noemt, is er wellicht iets mogelijk. Maar ik denk niet dat dit het goede klimaat is om een Internetbedrijf te verkopen. Ik zie ook geen enkele reden om uit het Newconomy-netwerk te moeten."

Robert Poorter, CEO van Buyonline, waar Newconomy voor 19,5 procent in zit: "Het treft ons niet echt , ze hebben slechts een minderheidsaandeel. Maar Maurice de Hond is een visionair, en daarvoor heb ik respect." Poorter zou wel overwegen om de aandelen terug te kopen, als die worden aangeboden. "Wij zijn de eersten die die aandelen mogen terugkopen. Als ik de mogelijkheid krijg, dan wil ik dat wel. Maar dat is op dit moment nog puur speculatief."

Alex Stil, CEO van AdValue, is verbaasd en kan niet zeggen of de schorsing van De Hond zakelijk gezien een logische stap is, omdat het hem ontbreekt aan inzicht in de precieze status van Newconomy. Vorige week is er nog een meeting geweest van alle CEO's uit het Newconomy-netwerk. Toen zijn er volgens Stil geen signalen afgegeven dat er iets stond te gebeuren.

Peter Maronier, CEO van Neteffect, wil geen commentaar geven. "Het belang van Newconomy gaat nu even voor. Er staan nog een aantal routes open waarover de komende dagen duidelijkheid moet komen." Ook Kees Zegers van Virtual Industries en Sjoerd van Gelderen (Realmapping) wilden niks over de kwestie kwijt.

Beurs-analist Corné van Zeijl van de Zurich-bank, zag de koers van Newconomy vandaag nog verder wegzakken. "Ik dacht dat het een positief effect zou hebben op de koers, maar dat is niet zo. Wellicht zien beleggers de schorsing van De Hond niet als een oplossing. En, als je de lijntjes doortrekt, dan zijn ze over een half jaar failliet, dus er moet nu een reddingsplan komen. Het vertrouwen bij de belegger is nu beslist afwezig. Ze zullen belangen moeten verkopen om overeind te blijven, en dan zullen de mooiste belangen eerst gaan."

Of provider Wish een goede partij is om te verkopen, weet Van Zeijl niet. "Dat is best mogelijk, aan de andere kant zou het niet de eerste provider zijn die er gewoon mee stopt. Hun abonnees blijven wel online, en die worden dan evenredig verdeeld over de bestaande providers."

Deel dit bericht

4 Reacties

keesendoortje

Air has never been cheaper, IPO Newconomy verkeerde keuze. Newconomy krijgt op z'n flikker; en niet te zuinig. Er zijn teveel bedrijven in het netwerk van NC die erg 'early to market' zijn. In langlopende initiatieven investeren is geweldig, alleen moet je het ook langlopend financieren en dus niet met een IPO, waarbij aandeelhouders hogere verwachtingen uitspreken. In die zin is het niet verwondelijk dan NC het niet waarmaakt. Dat ligt dus eigenlijk niet zozeer aan NC zelf alswel aan het feit dat n.a.v. de IPO bij individuele aandeelhouders koersdoelen werden en worden gesteld; in die zin dus eigenlijk niet handig voor en VC om te IPO-en.Daarmee blijkt het dus een dramatische investering van een aandeelhouder. Dit soort toko's moeten zichzelf daarom ophangen aan een a-bedrijf dat forse stappen in de (newconomy) richting wilt zetten. Wat betekent een e-commerce investering voor ING van 1,2 mld, 10% van de jaaromzet? Zie daar de kansen. Maurice en Ruud, consolideer en maak 't verkoopwaardig; pas als je bent opgehangen aan een strategische partij met bakken poen kun je pas echt gaan spelen in de speeltuin. Pas dan ben je gegarandeerd van een paar bakken geld om initiatieven een kans te geven. Bovendien zou het voor een groot conern een kans betekenen….Het imago moet dan eerst op de schop; eerste kans dus niet eerder dan eind Juli 2001. Dan pas kunnen jullie cashen. (O, wee mijn naiviteit, het ging om het ideeele en niet om de cash…) 

Mr Money

Vooral voor de partners van Newconomy kan het leuk uitpakken. Zij kunnen straks voor een habbekrats het aandeel dat Newconomy in hen heeft terugkopen.

Frank

Reactie op Mr.Money:Het valt wel mee hoe leuk dit is voor partners van Newconomy: ze hebben met voorrang aandelen Newconomy gekregen bij de beursgang, en die zijn nu vrijwel niets meer waard. Dus veel lachende gezichten zie ik daar niet. Bovendien is de kans op vervolgfinanciering (weer) een stuk kleiner geworden.

taco dankers

Hallo Frank. Wees een vent en gebruik je eigen email adres of reageer niet.Gebruik niet een email adres van ons.Als je jezelf niet bekend wilt maken neem dan een hotmail adres kan gratis. Vriendelijke Groeten 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond