Deel dit artikel
-

Aanhouding verdachte ontwikkelaar van Tornado Cash

De FIOD heeft op woensdag 10 augustus in Amsterdam een 29-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen met het mixen van cryptovaluta via de gedecentraliseerde Ethereum mixingservice Tornado Cash.

Dergelijke geavanceerde technologieën, zoals gedecentraliseerde organisaties die mogelijk witwassen faciliteren krijgen extra aandacht van de FIOD.

Tornado Cash biedt diensten aan voor het mixen van de cryptovaluta. De onlinedienst maakt het daarmee mogelijk de herkomst of bestemming van cryptovaluta te verhullen. De (criminele) herkomst van de cryptogelden wordt door dergelijke mixingservices veelal niet of nauwelijks gecontroleerd. Gebruikers van een mixingservice doen dat veelal om hun anonimiteit te vergroten.

In juni 2022 startte het Financial Advanced Cyber Team (FACT) van de FIOD een strafrechtelijk onderzoek naar Tornado Cash, die via een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) op internet wordt aangeboden. Een DAO heeft geen hiërarchische besluitvorming heeft, door bijvoorbeeld een bestuur. In plaats daarvan worden besluiten genomen op basis van de stemmen van leden. De besluiten worden vastgelegd in een programmeercode in een zogenoemd ‘smart contract’. Ook de werking van de DAO vindt met behulp van deze ‘smart contracts’ plaats.

Het FACT vermoedt dat via Tornado Cash op grote schaal criminele geldstromen zijn verhuld, onder andere afkomstig uit (online) diefstallen van cryptovaluta (zogenoemde cryptohacks en scams). Hieronder vallen onder meer gelden gestolen bij hacks door een groep die vermoedelijk aan Noord-Korea te relateren is.

Tornado Cash ging in 2019 online en behaalde volgens het FACT sindsdien een omzet van minimaal zeven miljard dollar. Uit onderzoek bleek dat voor minimaal één miljard dollar aan cryptovaluta met een criminele herkomst door de mixer ging. Het vermoeden is dat personen achter deze organisatie op grote schaal aan deze transacties hebben verdiend.

Sinds maandag, 8 augustus 2022 is Tornado Cash door de Amerikaanse overheid op de OFAC-sanctielijst geplaatst.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond