Deel dit artikel
-

Aanpak tegen cyberlaster verhardt: rechtszaken en beslagleggingen

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft beslag laten leggen op de bankrekeningen van drie Nederlanders die via websites, Twitter en Telegram Messenger ongefundeerde beschuldigingen publiceerden over een vermeend satanisch-pedofielennetwerk in Bodegraven. Als gevolg daarvan moest de gemeente een noodverordening instellen om ongewenste bezoekers van het kerkhof te weren.

Afgelopen vrijdag heeft de Haagse rechter uitspraak gedaan in het kort geding dat de gemeente had aangespannen tegen de drie personen. De gemeente is daarbij volledig in het gelijk gesteld. Een van de drie mannen heeft wegens bedreigingen aan het adres van RIVM-directeur Jaap van Dissel al negen maanden cel opgelegd gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De aantijgingen moeten binnen 48 uur na betekening van het vonnis van internet verwijderd worden. Gebeurt dat niet dan mag de gemeente dit laten doen, en verbeuren de lasteraars dwangsommen tot 200.000 euro. Ook kan lijfsdwang worden toegepast.

Het vonnis geeft volgens de gemeente richting en houvast aan een breder maatschappelijk debat over de gevolgen voor de samenleving van desinformatie op het internet. Uit het vonnis blijkt volgens de gemeente dat via het civiel recht effectief kan worden opgetreden tegen desinformatie op het internet en tegen het online aanjagen van verstoringen van de openbare orde.

Inmiddels is beslag gelegd op de bankrekeningen van de betrokken personen, van wie er twee buiten Nederland wonen. De lasteraars riepen hun achterban regelmatig op om donaties te sturen, al blijkt uit een enkel gepubliceerd afschrift dat dit weinig voorstelt.

Een 34-jarige man Enschede kreeg maandag zes maanden cel in voor het bedreigen van RIVM-baas Jaap van Dissel en van burgemeester Christiaan van der Kamp (Bodegraven-Reeuwijk) via de groepschat Exposekanaal op berichtendienst Telegram.

De officier haalde op zitting het dreigingsbeeld van de NCTV aan, dat waarschuwt voor polarisatie en potentieel gewelddadige eenlingen die zich gesterkt kunnen voelen om een geweldsdaad te begaan. ‘Verdachte heeft dit gedachtegoed – bewust – keer op keer gevoed.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond