Deel dit artikel
-

‘Aantal datastelende malware-infecties verzevenvoudigd sinds 2020’

Bijna 10 miljoen apparaten zijn in 2023 getroffen door datastelende malware, ook wel infostealer malware genoemd. Dit blijkt uit inzichten van het Kaspersky Digital Footprint Intelligence team, dat onderzoek deed naar infostealer malware logbestanden.

Met cybercriminelen die gemiddeld 50,9 inloggegevens per geïnfecteerd apparaat stelen, neemt de dreiging voor zowel consumenten als bedrijven toe.

Ongeveer 10 miljoen persoonlijke en zakelijke apparaten werden in 2023 gecompromitteerd met malware om data te roven. Dit is een toename van 643 procent in de afgelopen drie jaar.

De gegevens kunnen bestaan uit logins voor sociale media, online bankdiensten, crypto wallets en verschillende online bedrijfsdiensten, zoals e-mail en interne systemen. Volgens de gegevens van Kaspersky hebben 443.000 websites wereldwijd de afgelopen 5 jaar te maken gehad met gecompromitteerde inloggegevens.

Het .com-domein voert de lijst aan met meest gecompromitteerde accounts, gevolgd door domeinzones geassocieerd met Brazilië (.br), India (.in), Colombia (.co) en Vietnam (.vn). Het Nederlandse .nl-domein kon rekenen op 940.000 gecompromitteerde accounts in 2023.

Inloggegevens worden verkocht via een abonnementsdienst met regelmatige uploads, een zogenaamde aggregator voor specifieke verzoeken, of via een winkel die recentelijk verkregen inloggegevens exclusief verkoopt aan geselecteerde kopers. De prijzen beginnen meestal bij 10 dollar per logbestand in deze winkels. Dit laat zien hoe cruciaal het is voor zowel personen als bedrijven – vooral diegene die werken met grote groepen online gebruikers – om alert te blijven. Gelekte inloggegevens vormen een grote bedreiging en maken het voor cybercriminelen mogelijk om verschillende aanvallen uit te voeren. Bijvoorbeeld het verkrijgen van ongeautoriseerde toegang, social engineering of het imiteren van personen.

In het licht van deze groeiende bedreiging lanceert Kaspersky een speciale landingspagina om mensen bewust te maken van dit probleem en biedt het bedrijf strategieën aan om de bijbehorende risico’s te beperken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond