Deel dit artikel
-

Aanvraag nieuwe vergunningen voor lokale, private 5G-netwerken mogelijk

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) stelt aan bedrijven en organisaties nieuwe lokale vergunningen beschikbaar voor draadloze, private 5G-netwerken. Partijen kunnen daarop bijvoorbeeld hun eigen bedrijfsprocessen draaien.

Het aanvragen van deze lokale vergunningen op een specifiek deel van de zogenoemde 3,5 Gigahertz band kan vanaf medio oktober 2023 op basis van een nieuw uitgiftebeleid dat vrijdag is gepubliceerd.

Op Nederlandse bedrijventerreinen en binnen individuele bedrijven of organisaties zijn straks meer mogelijkheden voor eigen digitale, draadloze infrastructuur. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld om eigen processen ongestoord en beschermd te laten werken. Bedrijven kunnen straks, al dan niet gezamenlijk, een eigen 5G-netwerk aanleggen, zodat zij met eigen frequenties en op eigen terrein bijvoorbeeld virtual reality kunnen gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken kunnen aansturen.

Eerder gold voor het aanvragen van dergelijke vergunningen: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De eerstkomende partij was dan zo goed als verzekerd van frequentieruimte, die bovendien ook maximaal was beschermd. Dat betekende dat andere bedrijven in dezelfde regio minder of weinig kans hadden op een lokale vergunning. Reden voor het ministerie van EZK om het uitgiftebeleid te vernieuwen.

Bedrijven worden weliswaar nog altijd volgens het wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst-maalt-principe geholpen bij hun vergunningsaanvragen, maar nieuwe aanvragers hebben dezelfde rechten op het frequentiegebruik als hun buren, die misschien al een vergunning hebben.

In de 3,5 GHz-band komt 2×50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen van bedrijven en organisaties. Op basis van het gewijzigde Nationaal Frequentieplan komen deze private vergunningen vanaf 1 december 2023 ook daadwerkelijk beschikbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond