Deel dit artikel
-

ABN start blockchainproef voor vastgoedtransacties

ABN AMRO is een proef gestart om te onderzoeken hoe partijen die betrokken zijn bij vastgoedtransacties informatie kunnen vastleggen en uitwisselen op de blockchaintoepassing ‘Torch’.

Torch is een blockchaintoepassing waarin betrokkenen op een betrouwbare en efficiënte wijze informatie kunnen vastleggen, inzien en uitwisselen. Met ieder zijn eigen rol.

De potentie van blockchain komt volgens ABN voort uit het feit dat ‘vertrouwen’ verankerd zit in het ontwerp van de technologie. Daarnaast maakt het transacties ‘programmeerbaar’ middels zogenaamde ‘smart contracts’.

In het blockchainexperiment dat de bank samen met technologiepartner IBM is gestart, kunnen klanten in Torch huurcontracten plaatsen van panden die ABN AMRO financiert. De bankmedewerker kan dit valideren.

Bij een benodigde taxatie, stelt de bankmedewerker de gegevens via Torch beschikbaar aan een taxateur. Die heeft dan direct de juiste gegevens. De taxateur maakt vervolgens een taxatierapport en deelt dat met de bank en de klant.

Tot slot wordt via het Kadaster en de KvK aanvullende informatie ontsloten.

Toezichthouder DNB, die toezicht houdt op onder andere de wijze waarop banken het commercieel vastgoed waarderen en financieren, heeft ook toegang tot Torch en kan gebruik maken van deze informatie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond