Deel dit artikel
-

ABN: zet regiecentra in voor e-commerce

Retailers die concurrerend willen zijn en blijven in e-commerce moeten regiecentra inzetten om regie te houden over hun logistieke stromen. In een zogenoemde control tower delen alle ketenpartners hun data zodat de logistiek centraal en slim wordt geregeld. Dat stelt ABN in een nieuwe studie.

Bij internetverkoop is logistiek één van de kritische succesfactoren. De opkomst van e-commerce dwingt retailers anders te kijken naar logistiek.

Een zo hoog mogelijke beschikbaarheid van producten, op het juiste moment en op de juiste plek, vereist een efficiënte en effectieve keten. Ook al omdat de consument kritischer geworden en niet de hele dag thuis op zijn pakketje wil wachten. Die wil zelf kunnen plannen: voor of na een bepaald tijdstip, op kantoor of thuis, bij afwezigheid bij de buren of juist niet.

De e-commerce markt blijft intussen groeien. Afgelopen jaar stegen de online bestedingen door consumenten in producten volgens de Thuiswinkel Markt Monitor met 16 procent naar 12,7 miljard euro. Met een verdere groei in het verschiet, ontstaan er meer logistieke knelpunten.

Regiecentra bieden volgens de bank de oplossing. Een control tower is een regiecentrum dat op basis van data de aansturing en coördinatie van de logistieke keten op zich neemt. Binnen een control tower delen retailers en hun ketenpartners informatie over logistieke processen met elkaar. In elke stap van de keten, van inkoop tot transport, wordt informatie uitgewisseld. Inzicht in onder andere voorraadbeheer, transportplanning, warehousemanagement en personeelsplanning biedt retailers de mogelijkheid om het aantal ritten door bundeling van lading te verminderen.

Lang niet iedereen staat echter te popelen om informatie te delen, geeft ABN grif toe. Samenwerking in de keten is dan ook het sleutelwoord. Vanzelfsprekend moeten afspraken rondom privacy en het eigenaarschap van de data gemaakt worden. Er zijn inmiddels initiatieven zoals iShare. Dat is een afsprakenstelsel voor identificatie, authenticatie en autorisatie om het delen van informatie binnen de logistieke sector te bevorderen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond