Deel dit artikel
-

Achttien maanden cel geëist tegen Michiel Frackers

Tegen oud-Planet Internet oprichter Michiel Frackers is door het Openbaar Ministerie achttien maanden geëist omdat hij 2,3 miljoen aan gemeenschapsgeld zou hebben gebruikt om privéschulden af te lossen, in plaats van die te investeren in startende technologiebedrijven.

Van die achttien maanden zijn er zes voorwaardelijk. Zakenpartner Marc V. hoorde een gevangenisstraf van acht maanden tegen zich eisen, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

‘In de kern gaat het erom dat een regeling om de startup-branche in Nederland te stimuleren voor eigen gewin is misbruikt,’ zei de officier op de zitting: ‘De staat is als pinautomaat gebruikt. De gelden zijn is strijd met de regeling gebruikt voor feesten, om een persoonlijk faillissement af te wenden en om er goed van te leven.’

Het gaat om investeringen die bedoeld waren voor Frackers’ investeringsfonds Three Circles Ventures (TCV). Daarbij werd nogal eens geld rondgepompt via diverse vennootschappen, meldt De Telegraaf, die de zitting vanochtend heeft bijgewoond. Het geld ging naar bedrijfjes als CloudCompanyon, FiberXS, SavvyEddy en VentureWells om op papier de schijn te wekken dat er ook privé-investeerders deelnamen in de startups.

De subsidie verlenende instantie RVO werkt volgens een principe van ‘verantwoord vertrouwen’. Dit betekent dat ondernemers bij het doen van een aanvraag doorgaans weinig extra administratieve lasten hebben. ‘Wij willen allemaal het liefst zo min mogelijk bureaucratie. Verdachten hebben daar op een schaamteloze wijze misbruik van gemaakt.’

Uit onderzoek blijkt dat de twee verdachten zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. Zij hebben tot drie keer toe subsidiegelden aangevraagd, terwijl op voorhand al duidelijk was dat particuliere investeringen niet zouden volgen. Frackers zou een aandeelhoudersverslag hebben gebruikt om aan te tonen dat er meer in de technostarters is geïnvesteerd dan in werkelijkheid het geval was. Daarnaast is er verklaard dat er geen relatie was tussen de technostarter en het investeringsfonds, terwijl dat niet klopte.

Frackers (50) ontkent de oplichting. Wel werd volgens hem geld tijdelijk uitgeleend aan zijn vennootschappen ook als ze geen financiering nodig hadden. Dat zou allemaal in de boeken zijn verantwoord.

Het is niet bekend wanneer de rechtbank over de zaak gaat beslissen. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak wordt vanwege agendatechnische redenen van de rechtbank en de advocaten voor onbepaalde tijd aangehouden.

Deel dit bericht

2 Reacties

piet

Het was altijd al duidelijk dat dit geen zuivere koffie was.

De startup helden van Nederland. Ondertussen gewoon ordinaire zakkenvullers!

De bak in ermee en gemeenschapsgeld terugvorderen. Hadden een hoop oude mensen een beter pensioen mee kunnen hebben. Maar deze heren reden liever in een dure auto.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond