Deel dit artikel
-

ACM bestudeert nieuwe verdienmodellen in de mediasector

De ACM start een marktstudie naar veranderende verdienmodellen in de mediasector. Met deze studie wil de toezichthouder meer inzicht krijgen in de gevolgen van deze verdienmodellen voor de concurrentie in de mediasector en voor de consument.

Het medialandschap verandert, constateert ACM. Met de verdergaande digitalisering zijn nieuwe partijen ontstaan die zich met nieuwe diensten begeven op de terreinen waar van oudsher mediabedrijven zoals kranten en omroepen actief waren. Sociale platforms brengen nieuws en opinies. YouTube biedt een gratis podium voor iedere gebruiker die content wil plaatsen, waaronder influencers. Netflix biedt juist series en films via een betaalde streamingdienst, en via apps als Spotify worden ook radio en muziek gestreamd.

Adverteerders verruilen de ongerichte advertenties op radio en tv steeds vaker voor meer gepersonaliseerde advertenties op platforms als Facebook en YouTube, waardoor de advertentie-inkomsten van de traditionele omroepen teruglopen.

ACM wil onder meer weten hoe nieuwe verdienmodellen de concurrentie in de mediasector beïnvloeden en wat consumenten van deze veranderingen merken.

De digitale economie is dit jaar één van de speerpunten van de ACM. De marktstudie naar verdienmodellen in de mediasector past binnen dit ACM-thema.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond