Deel dit artikel
-

ACM: boetes geoblocking tot 900.000 euro

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is per 23 februari aangewezen als toezichthouder op de regels voor geoblocking. Deze regels zijn sinds begin december van kracht en zorgen ervoor dat consumenten overal in de Europese Unie onder dezelfde voorwaarden hun aankopen kunnen doen.

Geoblocking houdt in dat een ondernemer klanten ongelijk behandelt op basis van hun nationaliteit of verblijfplaats. Dit gebeurt als klanten geen toegang krijgen tot een website of automatisch worden doorgeleid naar een andere versie van de website. Of als zij producten en diensten niet kunnen kopen onder dezelfde voorwaarden. Geoblocking gebeurt meestal online, maar komt ook elders voor, bijvoorbeeld bij autoverhuurbedrijven of attractieparken.

ACM gaat optreden tegen ondernemers die zich niet houden aan de regels van geoblocking. Zijn kunnen een boete van maximaal 900.000 euro per overtreding krijgen. De ACM kan alleen optreden tegen ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd. Bij overtredingen door buitenlandse ondernemingen zal de ACM samenwerken met andere Europese toezichthouders.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond