Deel dit artikel
-

ACM hoeft niet handhavend op te treden tegen T-Mobile voor dienst Datavrije Muziek

Toezichthouder ACM hoeft niet handhavend op te treden tegen T-Mobile omdat zij artikel 3 van de netneutraliteitsverordening zou overtreden met de dienst Datavrije Muziek. Dat had Bits of Freedom gevraagd. De rechter heeft het beroep ongegrond verklaard.

T-Mobile heeft in oktober 2016 de dienst Datavrije Muziek in de markt gezet. Bij deze dienst gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Deze dienst blijkt niet in strijd te zijn met de Europese netneutraliteitsregels.

Bits of Freedom zag dat anders: de organisatie vindt dat als een gebruiker toegang tot het internet krijgt, de gebruiker toegang tot het héle internet moet krijgen. De gebruiker, en niet de internetprovider, moet bepalen wat die gebruiker op internet doet.

Een jaar geleden lukte het belangenorganisatie Bits of Freedom echter niet om het muziekaanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese regels. Toezichthouder ACM had het verzoek afgewezen. Daarop kondigde BOF al de gang naar de rechter aan. Die heeft vandaag vonnis gewezen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wilde Datavrije Muziek overigens ook zelf verbieden op grond van de netneutraliteit. De rechter oordeelde in 2017 anders: T-Mobile handelde volledig in lijn van de Europese wet- en regelgeving. In Europa is zerorating onder strikte voorwaarden toegestaan, mits er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de diverse muziekstreamingdiensten.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond