Deel dit artikel
-

ACM legt Apple eerste dwangsom op van 5 miljoen euro

Apple voldoet niet aan de eisen over betaalsystemen bij datingapp-aanbieders die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt. Dat blijkt uit het onderzoek dat de ACM heeft gedaan naar de mededelingen die Apple op 15 januari 2022 heeft gedaan. Apple is vanaf nu de eerste dwangsom van 5 miljoen verschuldigd aan de toezichthouder.

Apple moet de voorwaarden voor toegang tot de Nederlandse App Store aanpassen voor datingapp-aanbieders. De aanbieders moeten naast het betaalsysteem van Apple in de App Store ook gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Daarbij moeten aanbieders de mogelijkheid krijgen om in hun app te verwijzen naar betaalmogelijkheden buiten de app.

Op verschillende punten voldoet Apple niet aan de eisen. De belangrijkste is dat Apple haar voorwaarden niet heeft aangepast waardoor de datingapp-aanbieders nog steeds geen gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Datingapp-aanbieders kunnen nu slechts hun ‘interesse’ tonen.

Daarnaast werpt Apple een aantal drempels op voor datingapp-aanbieders om gebruik te maken van een ander betaalsysteem. Ook dat is in strijd met de eisen van de ACM. Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat Apple de app-aanbieders verplicht om een keuze te maken; óf een verwijzing naar betaalmogelijkheden buiten de app óf een alternatief betaalsysteem. Dat mag niet. Beide opties moeten gebruikt kunnen worden.

Als Apple niet in overeenstemming met de regelgeving handelt, moet het bedrijf elke week een dwangsom van 5 miljoen euro betalen tot een maximum van 50 miljoen.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond