Deel dit artikel
-

ACM neemt netneutraliteit onder de loep

Toezichthouder ACM heeft meerdere signalen gekregen dat de transparantieverplichtingen met betrekking tot de netneutraliteit niet altijd goed worden nageleefd of dat voorwaarden in de contracten worden gebruikt die mogelijk in strijd zijn met de netneutraliteitsverordening. Dat schrijft de ACM in het Jaarverslag netneutraliteit 2016-2017.

Eindgebruikers hebben het recht op open internettoegang en het recht om gebruik te maken van de eindapparatuur van hun keuze. In contracten met aanbieders van internettoegangsdiensten kunnen technische en commerciële voorwaarden voor de internettoegangsdienst worden opgenomen, voor zover de rechten van de eindgebruiker niet beperkt worden. Deze contracten dienen daarnaast transparant en duidelijk te zijn, bijvoorbeeld over de snelheid van de internettoegangsdienst en hoe deze wordt beïnvloed door verkeersbeheersmaatregelen.

De ACM wil verder nagaan hoe de dienst Datavrije Muziek van T-Mobile zich verhoudt tot de netneutraliteitsverordening. Het belang van duidelijkheid over de vraag of deze dienst in lijn is met de netneutraliteitsverordening, blijkt ook uit het handhavingsverzoek dat door belangenorganisatie Bits of Freedom bij de ACM is ingediend.

De rechter heeft in de T-Mobile zaak Datavrije Muziek al wel bepaald dat alleen de Europese verordening geldt op dit punt. De betreffende Nederlandse bepaling mag niet meer worden toegepast door ACM.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond