Deel dit artikel
-

ACM pakt handel in nepreviews en neplikes aan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat optreden tegen partijen die misleidende beoordelingen online aanbieden en gebruiken.

De toezichthouder gaat klantbestanden vorderen en op basis daarvan influencers en anderen die de misleidende beoordelingen gebruiken aanspreken. Weigeren de partijen die misleidende beoordelingen aanbieden of gebruiken hun overtredingen te staken, dan kan de ACM andere instrumenten inzetten, zoals het opleggen van boetes.

De ACM heeft vastgesteld dat Nederlandse bedrijven online nepreviews, neplikes of nepvolgers al dan niet tegen betaling aanbieden voor gebruik op online platforms als Facebook, Instagram, YouTube en Google.

Het bewust inzetten van nepreviews, neplikes en nepvolgers schaadt het vertrouwen van consumenten in het internet als marktplaats, vindt de toezichthouder. ‘Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij online aantreffen en hun aankoop daarop baseren. Bovendien kan het gebruik van misleidende beoordelingen leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven.’

Eerder heeft de ACM al onderzoek gedaan naar reviews en regels opgesteld waaraan reviews moeten voldoen. De ACM kijkt ook naar de rol en verantwoordelijkheid van platforms bij het bestrijden van misleidende beoordelingen.

Beoordelingssite Trustpilot gaat het probleem van neprecensies meer structureel aanpakken, zo maakte het bedrijf deze week bekend.

‘Het internet is een platform voor vooruitgang, waar ongelofelijk mooie samenwerkingen en positieve verandering mogelijk worden, maar het is óók een middel geworden om ons uit elkaar te drijven en vertrouwen te verwoesten,’ schrijft Peter Muhlmann, oprichter en CEO van Trustpilot.

Elk bedrijf of consument kan een beoordeling waarvan vermoed wordt dat die nep is rapporteren. Ze blijven wel online staan totdat ze nader zijn onderzocht.

Er komt ook een fraudevingerafdruksysteem dat de herkomst van recensies moet bepalen.

Trustpilot informeert consumenten verder over bedrijven die de regels schenden. Deze recensies worden uit de zoekmachineresultaten gehaald. De investering en mankracht worden verdubbeld op dit gebied.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond