Deel dit artikel
-

ACM positief over Europese voorstellen voor nieuwe regels online economie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft positief gereageerd op twee openbare consultaties van de Europese Commissie. Daarin wordt de aanscherping van verantwoordelijkheden voor grote digitale platforms en versterking consumentenrechten bepleit.

De ACM steunt daarnaast het voorstel voor extra mogelijkheden om in een vroeg stadium te kunnen ingrijpen bij grote online platforms om concurrentieproblemen te voorkomen. Ook staat de ACM positief tegenover meer mogelijkheden om consumenten in de online economie te beschermen.

Steeds meer interactie tussen consumenten (ook onderling) en verkopers verloopt digitaal. De rol die digitale platforms, zoals online marktplaatsen, daarbij spelen heeft vele voordelen, maar brengt ook zorgen met zich mee, bijvoorbeeld over concurrentie en een effectieve bescherming van consumenten en kleine aanbieders.

De Europese Commissie (EC) is deze consultaties gestart in aanloop naar nieuwe regelgeving om de concurrentie in de digitale economie te verbeteren en tegelijk consumenten te beschermen. Als eerste stap hierin heeft de EC openbare vragenlijsten gepubliceerd over een nieuwe Digital Services Act (DSA) en een mogelijk nieuw instrument, de zogenaamde New Competition Tool (NCT).

De EC wil aanvullende regels stellen aan grote digitale platforms en zo sneller en eerder ingrijpen mogelijk maken. De ACM wil dat er voor machtige platforms nieuwe regels kunnen worden vastgesteld en dat bij alle platforms de rechten van consumenten beter geregeld worden.

Ook geeft de ACM aan positief te staan tegenover de introductie van de NCT. Dit instrument biedt in aanvulling op de bestaande regels de mogelijkheid om structurele mededingingsproblemen op te lossen en te voorkomen. De EC zal naar verwachting eind 2020 met wetsvoorstellen komen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond