Deel dit artikel
-

ACM roept online verkopers en brancheorganisaties op rechten P2B Verordening te checken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept ondernemers op die producten verkopen of diensten aanbieden via een online platform, om te controleren of dat platform handelt in lijn met de zogenoemde Platform-to-business Verordening (P2B Verordening). Uit onderzoek van de ACM blijkt dat twee derde van de online ondernemers niet bekend is met de rechten uit deze verordening.

Onlineplatforms moeten bijvoorbeeld transparant zijn en duidelijke algemene voorwaarden hanteren, zodat voor ondernemers duidelijk is wat zij kunnen verwachten in de online omgeving.

De P2B Verordening is al sinds 2020 van kracht en moet meer duidelijkheid en transparantie opleveren voor ondernemers over het gedrag van online platforms en online zoekmachines. De P2B Verordening dwingt online platforms duidelijke algemene voorwaarden te hanteren die bovendien makkelijk vindbaar en begrijpelijk moeten zijn.

De ACM is de beoogde toezichthouder voor de P2B Verordening. Ter voorbereiding op haar toezichtstaak heeft de ACM onderzocht wat momenteel de ervaringen van ondernemers zijn met de algemene voorwaarden en de klachtenafhandeling van online platforms. Uit dit onderzoek blijkt dat twee derde van de ondernemers de verordening überhaupt niet kent en dus ook niet weet wat hun rechten zijn en hoe zij hun recht kunnen halen.

Zo moeten online platforms in hun voorwaarden uitleggen wat de redenen zijn om bijvoorbeeld een zakelijk account te beëindigen of aangeboden producten of diensten van een ondernemer te schorsen. Bovendien moet een platform bij een schorsing of beëindiging uitleg aan een ondernemer geven over wat de redenen daarvoor zijn. Ook moeten zij aangeven wat de belangrijkste factoren zijn die de rangschikking op hun platform bepalen. En als ondernemers het niet eens zijn met de keuzes van het platform, moeten zij hierover gemakkelijk een klacht kunnen indienen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond