Deel dit artikel
-

ACM: T-Mobile mag dataverkeer in trein blokkeren

T-Mobile mag op het gratis WiFi-netwerk in NS-treinen diensten zoals YouTube en Spotify blokkeren. Dat zegt toezichthouder ACM. Het blokkeren van diensten op netwerken is formeel verboden door de regels over netneutraliteit: diensten die hetzelfde zijn, moeten op dezelfde manier behandeld worden door de internetprovider. Maar maatregelen ter bestrijding van filevorming zijn wel toegestaan.

De gratis internetverbinding in de trein heeft een beperkte capaciteit die ook nog eens sterk wisselt. Als reizigers bijvoorbeeld filmpjes kijken op hun laptop, tablet of mobiele telefoon, dan kunnen andere reizigers daar last van hebben omdat er minder capaciteit beschikbaar is voor hun verbinding. Door het blokkeren van dit soort ‘datavretende’ diensten kunnen zoveel mogelijk reizigers gebruik maken van de internetverbinding. Voorwaarde bij het blokkeren is wel dat dit niet selectief gedaan wordt, gelijke diensten moeten gelijk behandeld worden.

In Nederland is netneutraliteit verplicht. Dit draagt bij aan een open internet. Netneutraliteit betekent dat aanbieders van internet de toegang tot inhoud of applicaties niet mogen blokkeren. Naast het verbod op blokkeren mogen aanbieders ook geen apart tarief rekenen voor diensten zoals WhatsApp of Skype. ACM controleert of aanbieders de toegang tot het internet niet onnodig afknijpen of blokkeren.

T-Mobile was zelf naar de toezichthouder gestapt om duidelijkheid hierover te verkrijgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond