Deel dit artikel
-

ACM: toezicht op gebruik informatienummers blijft nodig

Streng toezicht op het gebruik van informatienummers blijft belangrijk. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Monitor nummeruitgifte.

De ACM houdt toezicht op het gebruik van informatienummers. Op basis van recente regels heeft de ACM minder informatienummers toegekend, en zijn er in 2018 22 nummers ingetrokken. Ook is de ACM in 2018 gestart met het terughalen van nummers die niet in gebruik zijn. De verwachting is dat het aantal toegekende nummers de komende tijd verder zal dalen.

Het uitgiftepercentage van mobiele telefoonnummers is met 90,3 procent nog altijd hoog. Door gerichte toezichtacties van de ACM is het aantal uitgegeven nummers de afgelopen twee jaar licht gedaald. De telecommarkt ontwikkelt zich snel en vraagt daarbij om 06-nummers voor nieuwe toepassingen.

De ACM verwacht dat het ISDN2/PSTN-netwerk in 2020 wordt afgeschakeld. PSTN en ISDN vormen samen het systeem van traditionele telefonie, dat steeds vaker vervangen wordt door IP-telefonie. In 2021 zal ook het ISDN15/30-netwerk worden afgeschakeld. Door de beëindiging van dit netwerk valt ook het doek voor een aantal diensten en bijbehorende nummers. Daarnaast komt ook het einde van semafonie in zicht. De spectrumlicentie verloopt in 2020, het aantal gebruikers is laag en dalende. De nummers die voor semafonie gebruikt worden, kunnen in de toekomst aan andere diensten worden bestemd en toegekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond