Deel dit artikel
-

ACM: verbruik mobiele data blijft stijgen

Het mobiele dataverbruik is in 2018 met 59 procent gestegen ten opzichte van 2017. Het verbruik kwam daarmee op 537 miljard MB tegenover 337 miljard MB in 2017. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor over het derde en vierde kwartaal van 2018.

Fusiebedrijf T-Mobile en Tele2 hebben voor het eerst meer dan vijftig procent marktaandeel qua mobiel dataverbruik:

Het mobiele datavolume als geheel lijkt af te vlakken:

Bij de vaste diensten is volgens de toezichthouder een transitie van traditionele naar digitale diensten waarneembaar. Zo blijft het aantal traditionele telefonie-aansluitingen, zoals PSTN en ISDN, afnemen.

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet, met constante marktaandelen van 45 tot 50 procent. Martkaandelen van andere aanbieders, zoals Tele2, bedroegen in 2018 tussen de nul en vijf procent.

Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement. Aanbieders bieden diverse extra’s om te stimuleren dat consumenten deze bundels afnemen. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie daalt.

In 2018 is het aantal nieuwe glasaansluitingen vergelijkbaar met 2017 en ligt gemiddeld op 30.000 aansluitingen per kwartaal. Dat is een stuk lager dan in de eerdere jaren toen er gemiddeld tussen 40.000 en 55.000 huizen werden aangesloten op glas.

Foto Pexels

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond