Deel dit artikel
-

ACM waarschuwt leveranciers opnieuw over mogelijke verboden invloed op verkoopprijzen winkeliers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen maanden opnieuw verschillende leveranciers gewaarschuwd omdat ze mogelijk druk uitoefenden op winkeliers om hogere verkoopprijzen te hanteren voor hun producten. Dat is verboden, omdat consumenten daardoor duurder uit zijn. Het gaat om leveranciers in verschillende sectoren: bouwmaterialen, fiets- en autoaccessoires, batterijen en verzorgingsproducten.
Na waarschuwingsbrieven van de ACM hebben de aangesproken partijen interne onderzoeken verricht, hun compliance trainingen aangescherpt, overeenkomsten aangepast en communicatie-uitingen herzien. De ACM houdt nog wel in de gaten of deze bedrijven voldoen aan de regels. Bedrijven riskeren een boete die kan oplopen tot 900.000 euro of 10% van de omzet als ze zich niet aan de regels houden.
Leveranciers moeten winkeliers de vrijheid bieden om zelfstandig hun verkoopprijzen vast te stellen. Daarom mogen leveranciers alleen een vrijblijvend advies over de verkoopprijs aan winkeliers geven. Op deze manier kunnen winkeliers eerlijk met elkaar concurreren en betalen consumenten de beste prijs voor de producten. Het is verboden voor leveranciers om sterke invloed uit te oefenen op de verkoopprijzen van winkeliers.
Om leveranciers én winkeliers te helpen heeft de ACM een adviesprijscheck gemaakt. Leveranciers kunnen hiermee controleren of ze zich aan de regels houden. Winkeliers kunnen nagaan of hun leverancier verboden invloed uitoefent op hun verkoopprijzen in de (web)winkel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond