Deel dit artikel
-

ACM waarschuwt voor malafide incassobureaus

Toezichthouder ACM waarschuwt specifiek voor een zestal incassobureaus. Activa Finance / Activa Collectum, AMK Company, Be Clean, Co Jansen, Debt Pay en Unic Parts. De ACM ziet een netwerk van personen en bedrijven dat erop uit is consumenten te duperen. Bedrijven worden snel opgericht, incasseren rekeningen en verdwijnen weer na enige tijd. Vervolgens bellen ze consumenten weer onder een nieuwe naam.

Zo waarschuwde de ACM vorig jaar voor vergelijkbare praktijken van het incassobureau PayCare.

Het gaat om veel geld, in veel gevallen tot honderden euro’s per consument. Het vermoeden is dat de incassobureaus uit dit netwerk voor zo’n 6 miljoen euro hebben geprobeerd te innen.

De werkwijze van al deze incassobureaus is dezelfde. Eerst worden consumenten telefonisch benaderd met een aanbod voor bijvoorbeeld de huur van een huisje, een goedkope reis of korting op producten. Vaak is er helemaal geen overeenkomst, bijvoorbeeld omdat consumenten hebben gezegd alleen informatie over de aanbieding te willen ontvangen en dus niet hebben ingestemd met het aanbod. Of consumenten hebben na het telefoongesprek niet schriftelijk ingestemd met het aanbod van het abonnement. Ook komt het voor dat consumenten nooit eerder zijn benaderd.

Toch belt het incassobureau soms maanden of jaren later de consument omdat hij nog een rekening open heeft staan. Deze is inmiddels vaak opgelopen tot honderden euro’s. Consumenten worden herhaaldelijk gebeld en voelen zich zwaar onder druk gezet om te betalen, zonder dat het incassobureau ingaat op de mededeling van de consument dat de rekening onterecht is.

De incassobureaus dreigen ook met bevoegdheden die ze niet hebben, zoals de inzet van deurwaarders of beslaglegging. De ACM ziet dit als een verboden agressieve handelspraktijk.

De zes incassobureaus waar de ACM in dit bericht voor waarschuwt incasseren onterechte rekeningen voor in elk geval de volgende bedrijven: All Great Dealz, Beste Korting, Beyond Beauty, BigMundo, Buy2fly, Center Wellness, Consumenten Collective, Daily Offer, Degroteprijzenpot, Euro Loterij, Euro Lotto, Euromillions, Happy Numbers, Kick Off Holland, OnlineLuck, Piccolo, Premium Card, Premium Kiosk, Pronea, Shop & Fly, Shoppendoejezo, Trip Abroad, Voordeelinkoop, en Voordelig winkelen.

De ACM heeft eerder ook meldingen ontvangen over de volgende incassobureaus die betrokken waren bij de incasso voor de betrijven: Akret, Aktar Incasso, Business Collect, Direct Solutions, Mediation Agency, Pay Care, Prevent Interland, Provision Support en The Research.

Deel dit bericht

1 Reactie

MC

Diefstal en bedreiging, dat is toch strafbaar hopelijk…?!?

Misselijk makende praktijken!!! De personen achter deze malafide bedrijven op- en aanpakken! Lijkt er op dat het een klein kringetje van oplichters is…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond