Deel dit artikel
-

Acquisitiefraude krijgt minder kans

Acquisitiefraude krijgt in de rechtbank steeds minder kans. De kantonrechter in Den Bosch achtte afgelopen week bewezen dat een contract voor de vermelding op de Gemeentelijkebedrijvengids.nl vooralsnog door bedrog tot stand is gekomen.

Door geen of onjuist verweer te voeren kwam het in het verleden nog al te vaak voor dat de rechter de gedupeerde in het ongelijk stelde, maar er lijkt een kentering zichtbaar.

Houtbedrijf Van Swaay BV ging in 2004 een contract aan voor de vermelding op de website Gemeentelijkebedrijvengids. Het gaat om een zogenaamde gemeentegids van DigiCom uit Winschoten, waarvoor al vele jaren wordt gewaarschuwd. Medegedeeld werd dat de vermelding kosteloos was en dat er een faxbericht zou worden verstuurd met de bedrijfsgegevens van Van Swaay BV, die nog diezelfde dag nog voor akkoord ondertekend retour moest worden gestuurd.

Eerst later merkte Van Swaay BV dat het geen kosteloze plaatsing betrof. Op het faxbericht is in een zeer klein lettertype vermeld dat het om een offerte gaat, dat de kosten 2.000 euro exclusief BTW per jaar bedragen en dat de overeenkomst een looptijd zou hebben van drie jaar. Het bedrijf weigerde te betalen en beriep zich op dwaling. De eisende partij (niet genoemd in het vonnis) krijgt van de rechter tot 15 mei de tijd om tot bewijslevering over te gaan en getuigen op te voeren.

Vorig jaar verloor een Digi Com ook al een kort geding tegen het bedrijf Hukseflux Thermal Sensors BV: "Essentialia van de overeenkomst worden in offerte-fax op verhullende wijze weergegeven; vermelding van looptijd en kosten in zeer kleine letters en in relatief grote letters de bedrijfsgegevens van de klant. Misleidende werkwijze."

Begin april wees de rechter ook al een vordering af van Roma BV, een bedrijf dat ervan beticht wordt rekeningen te versturen voor nooit geplaatste advertenties of voor het plaatsen van advertenties op websites die nauwelijks attentiewaarde hebben. De Groninger advocaat Rieks Reuvers heeft in vorige maand een klacht ingediend bij de Raad van Discipline over twee collega’s van Tiebout Advocaten die zich als ‘loopjongens’ zouden laten inhuren door deze bedrijven. Het kan volgens Reuvers niet dat advocaten meewerken aan activiteiten waarbij vooral kleine ondernemers worden gedupeerd.

 

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Yachtcharter Workum

Wij zijn ook in deze val van Digicom getrapt, ons is hetzelfde overkomen, onder het mom van gratis adverteren in de gemeentegids, verplicht 3 jaren doorbetalen.
Zouden graag tegen deze firma willen appeleren.
Hoe moeten wij dit aanpakken, zijn deze klachten gebundeld?

mvg
Gerlind Wester.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond