Deel dit artikel
-

Actie tegen TikTok: ‘Onvoldoende bescherming van kinderen en schending AVG voorschriften’

TikTok schiet tekort in het beschermen van kinderen die de app gebruiken. Dat stelt Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI). De app verzamelt en verspreidt vermoedelijk ongeautoriseerd persoonsgegevens van gebruikers, met name van minderjarigen. Daarmee schendt TikTok naar het zich laat aanzien de Europese GDPR (in Nederland: AVG) voorschriften.

SOMI roept bezorgde ouders wereldwijd op om zich te melden bij de stichting wanneer hun kinderen gebruik hebben gemaakt van TikTok. Door het invullen en ondertekenen van het online deelnameformulier op Tiktokclaim.org geeft de consument toestemming dat SOMI aan de hand van persoonsgegevens van de gebruikers onderzoek doet naar overtredingen. Op die manier kan er ook voldoende materiaal worden verzameld voor een eventuele collectieve claim. Voor inschrijving wordt een eenmalige bijdrage van 17,50 euro gerekend.

Het voornaamste bezwaar is dat TikTok al in 2019 is gewaarschuwd dat kinderen onvoldoende worden beschermd tegen contacten met onbekende volwassenen en dat het toezicht daarop op dit moment mogelijk nog steeds volstrekt onvoldoende is.

Een eerste stap is volgens de stichting een gedegen onderzoek. ‘Het doel van de claim is niet het bewerkstelligen van een schadevergoeding, dat is bijvangst. Het gaat ons erom dat kinderen in bescherming genomen worden en dat de individuele consument niet machteloos staat tegenover de producenten van populaire apps.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond