Deel dit artikel
-

Actiegroep wil monopoliepositie van Caiway doorbreken

De actiegroep Nederland Kiest Zelf is een petitie gestart om het glasvezelnetwerk van Caiway open te breken. Net als Reggefiber zou eigenaar CIF zijn netwerk moeten openstellen voor meerdere aanbieders.

In Nederland zijn er twee grote glasvezelnetwerken: Reggefiber en CIF, die samen 97 procent van alle glasvezelaansluitingen beheren. Reggefiber heeft gekozen voor een open netwerk, wat alle aanbieders de vrijheid geeft om het netwerk te gebruiken. Investeerder CIF heeft daarentegen een gesloten netwerk, waar Caiway als enige aanbieder actief op is. In totaal voorziet CIF 10 procent van alle glasvezelaansluitingen in Nederland, wat neerkomt op ongeveer 169.000 huishoudens. 101.000 van deze huishoudens bevinden zich in Zuid Holland.

Klanten hebben daar geen andere keuze dan Caiway op glasvezel. Er is ook geen alternatieve aanbieder als UPC of Ziggo op de kabel, zoals in de rest van Nederland. Dit zorgt volgens de actiegroep voor hogere prijzen en een slechtere klanttevredenheid dan in de rest van Nederland.

Daarnaast biedt Caiway geen glasvezel aan met een snelheid onder de 100 Mb/s, terwijl in de rest van Nederland 64 procent van alle glasvezelgebruikers de voorkeur geeft aan een lagere snelheid tegen een scherpere prijs. Zo is er al vanaf 410 euro een Alles-in-1 pakket op glasvezel op het Reggefiber netwerk te bestellen, terwijl bij Caiway het goedkoopste pakket 530 euro per jaar kost.

Nederland Kiest Zelf wil de bewoners uit het CIF gebied bewust maken van deze ‘consumentonvriendelijke situatie’. Met Caiway als enige aanbieder, wordt volgens de initiatiefnemers een gezonde marktwerking tegengehouden en kan Caiway haar aanbod beperken en de prijzen kunstmatig hoog houden.

Nederland Kiest Zelf is de organisatie die eind 2014 spontaan werd opgericht toen 80.000 Ziggo abonnees in Twente gedwongen werden Caiway af te nemen als zij kozen voor kabel of glasvezel. Namens het onafhankelijke initiatief Twente Kiest Zelf bundelde heel Twente de krachten en werd de situatie doorbroken met een nieuwe aanbieder op glasvezel. Speciaal voor Twente creëerde Caiway daar wel een pakket met sterk gereduceerde prijzen ten opzichte van hun algemeen geldende prijzen in de CIF gebieden.

Overigens biedt Caiway niet door heel Nederland glasvezel aan. Het bedrijf begon ooit als CAI Westland en is na het gefuseerde Ziggo en UPC het tweede kabelbedrijf van Nederland.

 

Deel dit bericht

30 Reacties

Adriaan

Leuk detail: in Harderwijk ligt er sinds 2 jaar ook een glasvezelnetwerk, wat gelukkig slechts voor de helft van CIF is. Hier wilde de lokale kabelexploitant (stichting CAI Harderwijk) uiteindelijk ook een glasvezelnetwerk aanleggen, maar CIF probeerde dit eerde te doen. Uiteindelijk (na de nodige strubbelingen) zijn ze dit toch maar samen gaan doen (een stuk efficiënter) en nu heeft elke partij een vezel. Caiway biedt zijn diensten aan via de vezel van CIF en de overige 4 providers (Solcon, XSYou, Pling, Fiber) via de vezel van CAI Harderwijk.

Rutger

In Hilvarenbeek was hetzelfde aan de hand: Hilverglas en CIF. Uiteindelijk heeft CIF het netwerk aangelegd en is Caiway de enige aanbieder van diensten. Volgens de gemeente Hilvarenbeek is het netwerk wel openbaar. XS4All geeft aan alleen zaken te doen met Reggefiber (dus (nog) niet met CIF). Voorlopig dus nog alleen gedwongen winkelnering bij Caiway via glasvezel in Hilvarenbeek. Dat is iets minder vooruitgang dan ik had gehoopt met de komst van glasvezel.

Hans

Ik heb ergens gelezen dat CIF ook eigenaar is van Caiway met prijzen die hoger zijn dan de marktprijs. Monopoly. Zo werkt dat.

Loes

Sinds een jaar is in de gemeente Heumen een glasvezelnetwerk van uitsluitend Caiway beschikbaar met een super hoge snelheid up en down van zo’n 200 Mb/s. Hardstikke mooi natuurlijk, maar best duur. Langzamer is goedkoper, maar dat biedt Caiway niet. Jammer. Hiervoor had ik KPN met up 1 Mb/s en down max 8 Mb/s. Dan toch liever Caiway.

Sebastiaan

Ik ben werkzaam in de telecom bij een niet nader te noemen bedrijf, waar ik betere aanbiedingen verkoop dan ik zelf kan afnemen… waar ik woon, bestaat alleen adsl met 2mb down en 0,5mb up. Dus ben ik verplicht Caiway te nemen. Wil je dan ook opnemen dan ben je verplicht hun middelste pakket te nemen waar schandalig duur is! Bij mijn werkgever zou ik voor hetzelfde €30-€40,- goedkoper uit zijn met apparatuur(betere nota bene) gratis, plus gratis monteur. Er is geen enkele mogelijkheid tot korting bij Caiway terwijl ze gewoon een monopolie hebben hier in de gemeente Heumen. Wettelijk gezien mag dit NIET!!! Schande gewoon!

Martin Keuter - De heer

Is het bekend wanneer de exploitatietermijn van de door Caiway geexploiteerde glasvezelkabelverbinding in Uithoorn eindigt en de mogelijkheid bestaat over te stappen op een andere exploitant?

Marc Borkink

Evenals de heer Keuter woon ik in Uithoorn en wil graag voor telefoon en internet mijn huidige provider behouden maar met gebruik van het CIF glasvezel kabelnetwerk.
Destijds is ons verteld dat na twee jaar het netwerk ook opengesteld zou worden voor andere providers. Die twee jaar zijn ruimschoots voorbij.
Ben benieuwd of de heer Keuter reactie op zijn bovenstaande vraag heeft ontvangen.

patrick spijkers - Telecom

Wij wonen in Hilvarenbeek, en vanaf het begin is hier gekozen voor CIF.
DIt door mensen die zelf weinig hebben met communicatie.
Als men hier iets dieper ingedoken waren, hadden we eerder reggefiber gehad, dan CIF.

Juliette

Ook in Bareveld (wildervank) Groningen is maar 1 aanbieder, te weten kabelnet veendam. Dit betekent voor ons na onze verhuizing het verlies van zenders die wij erg graag kijken (HBO). Is er een manier om hier wat aan te doen?

JW lucas

Ik voel dit als een dictatuur zo van je moet voor caiway kiezen iets anders is er niet. Terwijl we in Nederland vrije keuze hebben dat moet ook voor de glasvezel gelden. Hoe eerder hoe beter nu loop je leeg en de kwaliteit is niet optimaal. Onderneem actie tegen deze dictatuur.

Ronal

Heb van het begin af aan toen het neergelegd werd glasvezel geen contract willen hebben met caiway .bijvoorbeeld wifi .moet je zelf een modem kopen is niet standaard de glas snelheid word alleen bereikt op een kabel alles is WiFi tegenwoordig of is jullie iPad met een kabel aan internet verbonden.
Dus word open de ogen mensen het is niet nodig dat we op glas gaan. De voordelen zijn nog steeds beperkt.
Daarom een stop op led worden op caiway tot dat er een keer een echte aanbieding komt. En dat er meerdere providers op cif netwerk kunnen

W.Visser

Hoe kan het zijn dat er niets gedaan wordt aan het monopolie van caiway,als er in Nederland een bedrijf een monopolie positie zou kunnen krijgen staat de regering op z’n kop en krijgen ze hoge boetes.

Joop Meijer

Is het bekend wanneer de exploitatietermijn van de door Caiway geexploiteerde glasvezelkabelverbinding in Borculo eindigt en de mogelijkheid bestaat over te stappen op een andere exploitant?

Jan

En door het monopolie van Caiway voelen ze zich ook niet geroepen om te innoveren. Superslechte webmail, geen imap. Ook sturen ze geen factuur, maar moet je zelf inloggen om te kijken hoeveel je betaalt. Wordt echt tijd voor een concurrent op de glasvezel in het Caiwaygebied.

Hans

In Uithoorn moest ik voor glasvezel helaas ovrstappen van XS4ALL naar Caiway. Wat een treurig bedrijf. Slechte technische kennis bij de helpdesk, Statisch IPadres niet mogelijk (onhandig met veel apparaten als bewakingscamera’s, alarmsysteem wat van buitenaf bereikbaar moet zijn), tv zenders bekijken in het buitenland via telefoon/laptop problematisch met hun Multiscreen app. Deze werkt bv alleen via internet explorer (die door steeds minder mensen wordt gebruikt tegenwoordig).
Ik gebruik nu Ziggo Go met de inlog gegevens van een vriend en dit werkt probleemloos.
Mij was ook verteld dat het glasvezel na zo’n 2 jaar zou worden vrijgegeven. Die zijn allang verstreken en ik betwijfel of er nog ooit vrijgave komt, want ik vermoed dat er gelijk veel mensen dan vertrekken naar een concurrent.

Hans Kempe - Partuculier

Nu is het in Rhoon zo we hebben Caiway en gaan nu over naar Delta.Nederland BV Dus het is weer geblokkeerd

Hendrie Pannen

Ik wil helemaal geen cayway.
Ik een vrij keuze hebben in medere providers
Dus kpn of Vodafone enzo
We leven toch in vrij Nederland toch ??.
Laat ons dus in provider keuze

Berry

Waarom ondertekenen we geen petitie? Wanneer er genoeg handtekeningen zijn, geef ik het persoonlijk af in Den Haag.

Jan

Gert

Ik woon in Uithoorn en ben dus gedwongen om Caiway te nemen.
Ik heb Ziggo vorige maand nog gevraagd hoe het zat met de monopolypositie van Caiway en ze kunnen er niets aan doen.
Ik heb nu nog ADSL van XS4ALL maar aangezien dat KPN wordt wil ik er vanaf maar er zijn geen opties.
Er mag in geen enkele branche een monopoly zijn en Caiway doet het wel, hoe kan dit?

Hendrie Pannen

als ik dus mail naar Caiway geen reactie
als ik mail naar Cogas geen reactie
ik vind dat Cogas zich bezig moet houden met gas en geen internet
Caiway moet afstappen van de monopoly positie
het internet van caiway lag er van het weekend enkele uren uit hier
en dat de plaatsen Almelo Vriezenveen Westerhaar Vroomshoop
mensen gevraagd wat er aan de hand was geen reactie
op doeken dat Caiway weg er mee
zijn ook veel te duur hoor

Gert

Bericht gestuurd naar de ACM.
Krijg ik dit algemene antwoord.
Ben je mooi klaar mee.

Hebt u een glasvezelaansluiting? En is KPN de eigenaar van uw aansluiting? Dan kunt u in plaats van KPN ook een andere aanbieder kiezen. KPN is verplicht om andere aanbieders toegang te geven tot haar glasvezelnetwerk.

Is een andere aanbieder dan KPN eigenaar van uw glasvezelaansluiting? Dan mag die eigenaar zelf weten of hij andere glasvezelaanbieders toelaat op zijn netwerk. U kunt dus soms geen andere aanbieder kiezen dan de aanbieder die het glasvezelnetwerk heeft aangelegd.

Hans

Op de dag dat 5G bij mij in de straat te ontvangen is, neem ik een 5G abonnement, koop een 5G modem en sluit deze aan op mijn router. Daarna zeg ik Caiway direct op. Ook al kost het 5G abonnement het dubbele van Caiway. Heb jarenlang met plezier @Home gehad totdat Cogas ons Caiway met geweld in de strot heeft gedrukt. En de prijs was voordien ook hoger dan bij @Home. Na veel commentaar hebben ze de prijs laten zakken tot een paar centen onder die van @Home. Toen was iedereen rustig. Maar een paar maanden nadat we allemaal op de glasvezel waren aangesloten, kwam de eerste prijs verhoging al. Later weer prijs verhogingen. Ze krijgen gewoon de strot niet vol. Zulke graaiers!.!. En het ergste is dat er geen concurrentie is op de Caiway glasvezel. Hier zou toch echt onze pruts regering wat aan moeten doen.

Hendrie Pannen - 1959

ja weg met die monopoliepositie wij willen zelf beslissen
welke provider we nemen we zijn toch in vrij Nederland of gaat die vlieger niet meer op.
wij als burgers willen een eigen keuze maken
en dat geldt voor jong en oud of wie of wat ook.
ieder zijn eigen waar hij of zij dan maar gelukkig mee is.
zo denk ik er over

O van Dijk

Wij zijn hier in Oldenzaal ook helemaal klaar met Caiway (weg er mee)
Hoezo alleen monepolie-positie Dit heeft lang genoeg geduurt .
Wij willen hier ook meer keuze in onze internet providers.
Dus caiway geef ruim baan, zodat we ook voor een andere provider keuze kunnen gaan.!!!!!!!!

Hendrie Pannen - 1959

nog steeds is Caiway nog niet van gedachten veranderd.
Kpn moet dus volgens de regels wel andere providers toelaten.
waar om kan dat bij caiway dan niet.
dat ligt er dan weer aan dat die provider diep in de buidel.
moet tasten en dus voor de burger ook weer duurder wordt.
dus weg met die Caiway.
laat ons de vrije keuze om te kiezen wat de burger zelf wil.
daar gaan we voor.

Rob

Gisterenavond weer voor de zoveelste keer een giga storing op tv in Uithoorn. Het betrof alle zenders. Het is echt waanzin dit. Ik heb Ziggo gebeld, maar ik kan niet overstappen door de bizarre monopolie positie van Caiway. Je betaalt je helemaal scheel. Het erge is ook nog dat er niets maar dan ook niets te vinden is op de site van Caiway over een storing. Zelfs vandaag niet, terwijl de storing er vanmorgen ook nog was. Sterker nog, je kan de storing niet eens melden op de site. Hoe zit het met de Europeesche regels en de vrije markt? Ik moet toch als consument zelf kunnen bepalen bij wie ik klant ben? Ook voor de kabel en het internet. KPN is nu bij ons een glasvezelnetwerk aan het aanleggen, maar wanneer dat klaar is?? Het is echt zo’n slecht bedrijf dat Caiway, als het gaat om service. Niet normaal. Zodra ik weg kan, ben ik weg!

Co Gast

De rest van Nederland is eigen keuze, maar hier in het oosten bij COGAS kan het dus niet??!!
We leven in hetzelfde land!!
Hun wel en wij niet, hoe noemen we dat ook al weer?
DISCRIMINATIE ten top!

Henk de Jong - NVT

Ik woon in IJsselstein (Ut) en ook daar heeft Caiway een monopoly positie. Het is zelfs zo erg dat Ziggo op geen enkele manier mag leveren. Kan iemand mij vertellen of die positie Caiway eindig is of zijn we voor altijd onderworpen aan deze chantage. Ik begrijp niet dat de Mededeiningsautoriteit niet in grijpt in deze zeer kwalijke handelwijze. De consument wordt behoorlijk benadeeld. (ik heb overigens mijn Caiway abonnement opgezegd vanwege deze redenen en dat ook bij hun kenbaar gemaakt. ik kijk nu KPN digitenne en internet regel ik op een andere manier.)

Rien van der Laan

Hier in Aalsmeer bestaat dezelfde monopoly positie van caiway. Anno 2023 nog steeds niet mogelijk om een andere provider op de glasvezelaansluiting te krijgen dan caiway. Hoogste tijd dat hier eens aandacht aan wordt gegeven in een consumentenprogramma via de media want dat is de enige manier om de dictatoriale policy van deze organisatie aan de kaak te stellen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond