Deel dit artikel
-

Acties bij Picnic, orderpickers willen supermarkt CAO

Orderpickers van websuper Picnic hebben maandag in twee distributiecentra (DC) een korte protestactie gehouden. Ook overhandigden ze een petitie met eisen aan hun leidinggevende.

De medewerkers eisten onder andere dat de veiligheid wordt verbeterd, de werkdruk wordt verlaagd en ze betaald krijgen volgens de supermarkt-cao.

Afgelopen zaterdag klapte een groepje medewerkers van Picnic in dagblad Trouw uit de school over de misstanden op de werkvloer. Er is meerdere keren aangegeven dat de situatie bij de distributiecentra onveilig is. Er gebeuren wekelijks ongelukken en bijna elk uur een bijna-ongeluk. De werkdruk is te hoog. Met de klachten werd niets gedaan.

In de kantine van DC Utrecht werdmaandag door 50 orderpickers de eerste protestactie gehouden. In navolging daarvan hielden zo’n 45 orderpickers ’s middags een protestactie in het DC van Nijkerk. De medewerkers eisten dat de slechte arbeidsomstandigheden en de veiligheidsproblemen nog voor Kerst zijn opgelost en dat Picnic met FNV om tafel gaat om te praten over het toepassen van de supermarkt-cao.

Het management van DC Utrecht heeft na de protestactie met een aantal orderpickers gesproken. ‘Het is niemand ontgaan wat er in de media is gezegd. We gaan er zeker wat mee doen. Maar het speelt in meerdere DC’s, dus het wordt door Picnic centraal opgepakt.’

Het zou zomaar eens kunnen dat Picnic onder de supermarkt cao valt, iets dat een rechter moet beoordelen. Gerdin Boelens, arbeidsrechtadvocaat bij Capra Advocaten, wijst in Trouw op het zogeheten toepassingsbereik. In die passage van een collectieve arbeidsovereenkomst omschrijven werkgevers en vakbonden voor welke bedrijven en werkzaamheden de cao geldt, en aan welke eisen ze moeten voldoen. In het geval van de supermarkten is het hebben van een winkel een vereiste. Of die nou fysiek is of virtueel. Ook de aanwezigheid van een distributiecentrum is essentieel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond