Deel dit artikel
-

Actieve rol overheid nodig voor breedbandbeleid

Als de overheid een visie ontwikkelt met betrekking tot het wegen- en waternet, waarom dan niet geïnvesteerd in data? Die vraag stelde KPN topman Ad Scheepbouwer gisteren tijdens het breedbanddebat dat het Platform Nederland Breed in het Kurhaus in Scheveningen had georganiseerd.

KPN introduceerde vorig jaar om onder de noemer Deltaplan Glas het plan om samen met de kabelsector een gezamenlijke glasvezel infrastructuur aan te leggen voor internet, televisie en radio. Liefst met overheidssubsidie. De kabelsector is mordicus tegen. Die vindt dat de reeds aanwezige infrastructuur nog jaren meekan.

Maar Scheepbouwer vindt het niet verstandig als de huidige versnippering blijft voortbestaan. “Iedereen is los van elkaar aan het investeren, terwijl gebieden die niet meteen commercieel rendabel zijn achterblijven. We leggen wel een Betuwelijn of een tweede Maasvlakte aan omdat we dat belangrijk voor onze economie vinden. Waarom doen we dat dan niet met data?”

De kabelsector zette gisteren toch weer voorzichtig de deur op een kier. Kosten delen bij de aanleg van glasvezel zou eventueel nog wel kunnen, suggereerde Steven van Eijck, voorzitter van het Platform Nederland Breed. “Maar dan willen we wel toegang tot de kabel,” reageerde Scheepsbouwer onder hoongelach van de zaal.

Wim Dik, oud KPN directeur en tegenwoordig voorzitter van Raad van Commissarissen van kabelbedrijf Casema, zou wel graag willen zien dat de overheid het breedbandbeleid actief ondersteunt. “Van ons hoeft de overheid geen glasvezel in de grond te stoppen, maar ze zouden wel als klant diensten kunnen afnemen. Als de vraag door de overheid groeit, neemt het aanbod vanzelf toe.”

Patrick Morley, interim directeur van Kenniswijk, pleitte zelfs voor een gefaseerde invoering van glasvezel tot aan de woning. “We moeten kunnen experimenteren, anders doen we te weinig ervaring op.”

Bert Mulder, directeur van de InformatieWerkplaats in Den Haag, stelde dat zijn gemeente 40 miljoen euro per jaar kan besparen “als je de mensen thuis laat werken”. Maar daar is op termijn veel breedbandcapaciteit voor nodig. “De eerstkomende vijf tot acht jaar hebben kunnen we toe met wat we hebben, daarna toch echt niet meer.” Ook de woningbouwsector heeft behoefte aan duidelijkheid, aangezien woningen voor een periode van veertig jaar toekomstvast gebouwd worden.

Eind maart liet Mark Frequin, directeur post en telecommunicatie van het ministerie van Economische Zaken, op een congres in Amsterdam echter al weten dat de overheid niet actief zal investeren in glasvezel. Dat vond Frequin geen taak voor de overheid. Gisteren voegde hij daar nog aan toe dat de overheid wat hem betreft ook geen hoofdafnemer van diensten zal worden. “Dat komt op mij over als risicodekking. Als er geen reële vraag vanuit de markt, gaat het echt niet lukken.” Wel wil de overheid experimenten ondersteunen en met wetgeving concurrentie stimuleren.

Maar Roel Pieper, die deel uitmaakt van een commissie die in september een advies over breedband zal uitbrengen, pleitte voor een actievere overheid. “Laten we goed kijken wat er Zuid Korea en de VS gebeurt en dat zoveel mogelijk kopiëren”

Kabeladviseur in ruste Peter Jelgersma herinnerde de zaal er nog maar eens aan “dat er momenteel nauwelijks sprake is van concurrentie op de kabel”. Voor televisie moet je nog altijd bij de kabel zijn, want KPN levert het niet.

Ad Scheepmaker waarschuwde dat technische ontwikkelingen altijd veel sneller gaan dan men vermoedt. “Ooit hielden we rekening met een maximum van 1 miljoen mobiele bellers. Het is er tien miljoen geworden. Ook internet is veel sneller gegroeid dan we dachten. Met glasvezel zal het niet anders gaan.”

Het debat is als audio te beluisteren bij de website van het Platform Nederland Breed.

Deel dit bericht

1 Reactie

TR

Ad Scheepsbouwer is mafia. Deze duur betaalde heer denkt dat mensen belazeren een legale vorm van geld verdienen is. Ik kocht vorig jaar een tweedehands computer. Bij mij zijn 0906 nummers geblokkeerd en ik heb ADSl op mijn computer. Ik gaf die computer aan een mevrouw met een WW uitkering van 700 Euro per maand. Ze zette de computer verbonden met telefoon 2 uur aan. De rekening was 148 Euro inclusief BTW.Voor zulke vieze zaakjes heeft KPN zijn eigen mafia zoals R Keizer tel 070-4516078 deze heer wist precies te vertellen dat het de nota van 27 September 2004 betrof, hij noemde het destijds door mevrouw gebruikte telefoonnummer, het bedrag inclusief BTW, maar hij wist zogenamd noet wat het dialernummer was. Als het salaris van Scheepsbopuwer en zxijn mafgia vrienden onvoldoldoende is luizen ze er zo'n arme vrouw in. Hoge KPN heren zijn mede-eigenaar van deze zelf-dialers of krijgen smeergeld van deze dialercriminelen. Scheepsbouwer en consorten verrijken zich over de ruggen van armoezaaiers met fraude om zich te verrijken. Zo iemand noemen ze topmanager, necrofiel is een beter woord voor zo'n figuur,

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond