Deel dit artikel
-

Adaptive keyboards: Apple vs. Art. Lebedev

De scheiding tussen een standaard toetsenbord en een virtuele variant op een touchscreen wordt geleidelijk vager met het verschijnen van adaptieve keyboards. Waarbij ale toetsen vervangen zijn door een mini-touchscreen. Tijd voor een vergelijk. De Optimus Popularis van Art. Lebedev versus de Touch Bar van Apple.

Deze opvolger van de Optimus Maximus uit 2007 is sinds drie jaar op de markt, maar wil niet echt doorbreken. Ondanks dat de Popularis achthonderd euro goedkoper is dan zijn voorganger, is het nog steeds een flinke uitgave voor een 7-inch LCD-display met een mechanische overlay. Aardig om te weten: bij de Maximus waren dit nog 113 losse OLED-displays.

Animaties
De grote strip onder de eerste rij toetsen blijkt bij gebruik helemaal geen touchbar, maar een infostrip die volledig naar eigen inzicht is in te delen. De overige toetsen kan je ook naar eigen inzicht voorzien van letters, icoontjes en zelfs animaties. Standaard worden wel toetsensets meegeleverd als template voor verschillende talen en programma’s.

Standalone
Bij de nieuwe MacBook Pro zit op de duurdere modellen standaard de OLED Touch Bar. De verwachting is echter dat Apple ze binnenkort ook standalone zal uitbrengen. Het concept van de touchbar is overigens al eerder toegepast in de Lenovo ThinkPad X1, maar de uitvoering hiervan liet nog te wensen over.

Gimmick
Zoals gewoonlijk bij Apple valt het kwartje pas als je een tijdje met een nieuw product of feature hebt gewerkt. De Touch Bar blijkt meer dan een gimmick en voegt letterlijk iets aan je toetsenbord en beeldscherm toe. Per app schakelt de bar ook mee: in Safari zie je zo alle previews van openstaande tabs, in Pages krijg je spellingsuggesties en helemaal rechts zit een vingerscanner.

Conclusie
Optimus’ techniek zou ook in een laptop kunnen worden toegepast en die van de Touch Bar in een los toetsenbord. Het eerste zou de laptop echter nog zwaarder maken en de prijs doen stijgen. Voor de Touch Bar ziet de toekomst er rooskleuriger uit: er wordt al gesproken over een e-Ink-versie voor de iPad. Ook steeds meer programma’s maken er gebruik van en de uitwerking is zo intuïtief dat je je afvraagt of je ooit nog zonder zou kunnen.

Specificaties:

Art. Lebedev Optimus Popularis
Type display: LCD
Aantal toetsen: 77 (+ info strip)
Afmetingen: 29 x 19 x 1,9 cm
Afmetingen toetsen: 12,5 x 12,5 mm
Resolutie toetsen: 72 x 72 pixels
Gewicht: 3 kg
Prijs: 1400 euro
Site: artlebedev.com

Apple MacBook Pro Touch Bar
Type display: OLED
Aantal toetsen: 65 (+ Touchbar)
Resolutie Touch Bar: 2170 × 60 pixels
Afmeting bar: 35 x 24 x 1,55 cm
Afmeting toetsen: 15 x 15 mm
Gewicht: 1,83 kg (volledige laptop)
Prijs: vanaf 1999 euro
Site: apple.com

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#156).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond