Deel dit artikel
-

AdBlock Plus steunt intrekken reclameblokker

Het bedrijf achter de omstreden adblokker AdBlock Plus steunt het besluit van ontwikkelaar Marco Arment om zijn software Peace voor iOS in te trekken. Arment had er moeite mee dat door zijn software bedrijven inkomsten mislopen en haalde vrijdag zijn creatie uit de appwinkel van Apple.

Arment vond ook dat zijn programma te rigoureus was met het blokkeren van advertenties. Ben Williams van AdBlock Plus valt Arment bij. Adblokken vergt volgens hem een meer genuanceerde aanpak, die ook ruimte laat voor het gebruik van witte lijsten.

AdBlock Plus biedt dergelijke mogelijkheden wel, zij het dat de aanpak niet onomstreden is. Grote bedrijven als Google betalen het Duitse bedrijf vele miljoenen om toch ‘acceptabele’ advertenties door te laten. Dat wordt door sommigen opgevat als chantage.

Arment heeft zich overigens niet helemaal teruggetrokken. Hij bemoeit zich ook met een andere reclameblokker voor iOS, Ghostery. AdBlock Plus werkt op zijn beurt samen met Dean Murphy, de ontwikkelaar van Crystal. Ook die reclameblokker gaat selectiever te werk.

Met de komst van iOS 9 is het makkelijker geworden om ‘ongewenste content’ in Safari en andere iOS browsers te blokkeren, waaronder advertenties. De Amerikaanse tak van branche organisatie IAB vindt deze trend zeer ongewenst en overweegt juridische stappen.

AdBlock Plus komt zelf ook met een reclameblokker voor iOS. Het bedrijf wacht nog op goedkeuring van Apple.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond