Deel dit artikel
-

Adoptie Bitcoin door El Salvador verloopt stroef

In El Salvador kan sinds dinsdag overal worden betaald met bitcoins, een wereldprimeur. Maar de introductie wordt geteisterd door kinderziektes, een boos protest van wantrouwende burgers, technologische storingen en een dalende koers.

El Salvador wil minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar, die tot op heden het wettige betaalmiddel was. Ook sturen zo’n 2,5 miljoen Salvadoren in het buitenland geld naar familie, transacties die via diensten als MoneyGram en Western Union voorheen erg duur waren.  President Nayib Bukele Ortez wil deze kosten nu omzeilen door de transacties voortaan in bitcoins te laten doen.

Elke winkel in het land, enkele uitzonderingen daargelaten, is voortaan verplicht om de Bitcoin te accepteren als klanten ermee willen betalen. Betalen kan met een digitale portemonnee, genaamd Chivo, met daarin een Bitcoin met een waarde van 30 dollar (ruim 25 euro).

Het land heeft de afgelopen tijd zelf vierhonderd bitcoins gekocht, met een totale waarde van 17,8 miljoen euro.

Het gedurfde experiment ging echter al gelijk mis toen dinsdag kort na middernacht de Salvadoraanse president Nayib Bukele klaagde dat de door de overheid gesteunde bitcoin-app niet beschikbaar was op verschillende internetplatforms, waaronder Apple en Huawei. Die app blijkt ook nog niet overal goed te werken.

Er zijn bovendien enorme risico’s verbonden aan het experiment: door de schommelende koers kunnen burgers geld verliezen. De prijs van de cryptomunt kelderde dinsdag ruim 10 procent tot 47.000 dollar. Bijna de helft van de bevolking heeft verder geen internettoegang en verbindingen in het land zijn niet overal goed.

Een filiaal van de ijzerhandelsketen Disensa, gevestigd in San Salvador, vertelde CoinDesk dat er op dit moment een totaal gebrek aan kennis is over het gebruik van Bitcoin.

Het kustgebied van El Salvador dat bekend staat als Bitcoin Beach is enthousiaster. Olas Permanentes, een strandcamping in El Zonte met een hotel en restaurant beheerd door Carlos Ortiz Novoa, gaat bitcoins accepteren.

Meer dan 1000 mensen hielden dinsdag een protest in San Salvador tegen de adoptie van de Bitcoin.

El Salvador is niettemin van plan nog veel meer bitcoins te kopen.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Gerrie

Er staat hier dat het een verplichting is. Dit klopt niet….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond