Deel dit artikel
-

Advocaten belaagd door Nigeriaanse oplichters

Nigeriaanse oplichters hebben een nieuw doelwit ontdekt: advocatenkantoren. Het Amsterdamse bureau Ultrascan zegt diverse klachten te hebben ontvangen van Amerikaanse en Canadese advocatenkantoren.

De Nigerianen benaderen de advocatenkantoren niet via spam, maar schrijven ze direct aan. Sommige kantoren worden benaderd via forums. Daarbij doen de oplichters zich voor als een Chinees bedrijf dat juridische ondersteuning zoekt op de Noord-Amerikaanse markt, bijvoorbeeld onder namen als Cheung Kong Technology (HK) Co. Ltd.

Met het advocatenkantoor wordt een bedrag afgesproken voor de werkzaamheden en dat bedrag wordt keurig via een cheque overgemaakt. Daarop staat echter een veel hoger bedrag dan is afgesproken en dus stort het advocatenkantoor het te veel betaalde bedrag terug. Pas dan blijkt dat de cheque is vervalst en het teruggestorte bedrag allang van de bank of het wisselkantoor is gehaald.

Volgens Ultrascan, een associatie van detectives in 69 landen, zijn het met name Canadese en Amerikaanse advocatenkantoren die worden belaagd. De oplichters maken daarbij handig gebruik van de goede reputatie van de advocatenkantoren bij banken. Die zullen niet meteen twijfelen aan cheques van Chinese bedrijven. Ten minste een kantoor uit Chicago is benadeeld voor 125.000 dollar.

"Het is een van de beste trucs die we tot nu toe gezien hebben," zegt Frank Engelsman van Ultrascan. "Hij is bedacht door een Nigeriaan die een groot netwerk leidt en allerei formaten bedenkt. Dit nieuwe dateert van januari. Ze benaderen vooral de middelgrote kantoren. Die durven ook niet echt aangifte te doen omdat dat niet goed is voor hun reputatie."

Vooralsnog richten de oplichters zich op Noord Amerika omdat daar het meeste geld is binnen te halen. "De cellen die deze oplichting uitvoeren hebben specifiek de opdracht gekregen om deze markten te benaderen, ik verwacht niet dat Nederlandse advocatenkantoren worden aangeschreven."

Het Amerikaanse hostingbedrijf Freehostia.com heeft gisteren de site Psbnll.com/nl gesloten. Daarop was een goed gelijkende nep-Postbank site te zien. Volgens Engelsman werd deze site gebruikt om Spaanse bouwondernemingen in Marbella op te lichten. Die werden vanuit Parijs benaderd voor bouwprojecten in Ghana. Een Spaanse familie is volgens Engelsman al 1 miljoen euro kwijtgeraakt door een rekening bij de bank te openen. "Deze mensen krijgen nu geen krediet voor hun onderneming meer en lopen zo langzamerhand tegen faillisement aan." De Postbank is ook ingelicht.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond